Saudi-Arabië ziet geen reden voor nieuw overleg OPEC

Saudi-Arabië ziet geen reden om opnieuw om tafel te zitten met de vertegenwoordigers van de OPEC-landen, indien daar geen concrete plannen gemaakt worden over het handhaven van een hogere olieprijs. Op dit moment zou Saoedi-Arabië er geen belang bij hebben om de oliemarkt te ‘sturen’, zo verklaarde een insider donderdag tegenover persbureau Reuters.

Als een nieuw topoverleg over de olieproductie van de OPEC landen niet tot resultaten leidt kan dat een verdere neerwaartse druk geven op de olieprijs, zo verklaarde een bron vanuit de Saudische hoofdstad Riyad. Afgelopen donderdag bespraken olieministers van de verschillende Golfstaten het voorstel van Venezuela om een topoverleg te organiseren voor zowel de OPEC als de niet-OPEC landen. Venezuela wil een hogere olieprijs en is van mening dat ook de niet-OPEC landen betrokken moeten worden in het overleg om tot nieuwe productiequota te komen.


Sinds eind vorig jaar heeft de OPEC de controle over de oliemarkt verloren. Saudi-Arabië weigerde haar productie te verlagen, terwijl de productie in veel niet-OPEC landen bleef stijgen. Het gevolg was een groot overschot, waardoor de olieprijs in zes maanden tijd halveerde van meer dan $100 naar minder dan $50 per vat. De verwachting is dat de olieprijs nog een lange tijd laag blijft, omdat alle olieproducerende landen hun marktaandeel willen uitbreiden. Daardoor komt de olieprijs steeds dichter bij de marginale productiekosten. Goldman Sachs voorziet zelfs een verdere daling van de olieprijs tot $20 per vat.

OPEC-controle

OPEC verliest haar greep op de oliemarkt

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders