SocGen: “Olieprijs mogelijk naar $150 door Syrie”

Volgens Société Générale kan de olieprijs stijgen naar $150 per vat, indien de situatie in Syrië verder escaleert. Als een militaire ingreep volgt door bijvoorbeeld de Verenigde Staten, dan kan de prijs van een vat Brent olie in een relatief korte periode stijgen naar $125. Analisten van SocGen denken dat er mogelijk volgende week al een militaire operatie begint in Syrië. Een verstoring in de olieproductie van een ander land in het Midden-Oosten kan de prijs voor Brent olie kortstondig opstuwen naar $150 per vat.

Een stijging van de olieprijs zal echter tijdelijk zijn. Analisten van de Franse bank noemen drie redenen waarom een stijging van de olieprijs geen blijvend karakter zal hebben.

  1. Een aanzienlijk hogere olieprijs zal op korte termijn voor vraaguitval zorgen, waardoor vraag en aanbod weer in evenwicht komen en prijzen zakken.
  2. Saoedi-Arabië zal de olieproductie opschroeven om de stijging van de olieprijs te temperen
  3. Afhankelijk van de omvang van het probleem kunnen veel landen strategische olievoorraden aanspreken

Onderstaande grafieken uit een rapport van SocGen laten zien dat de olieproductie van Syrië al bijna tot stilstand is gekomen. Binnen de OPEC kunnen alleen Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar de oliekraan verder open te draaien.

socgen brentSyrie produceert zelf nog maar een fractie van de olie die ze in het verleden op de markt bracht

opec-spare-capacity

Alleen Saoedi-Arabië kan de oliekraan nog een stuk verder opendraaien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.