“Structureel productietekort platina dreigt”

Er dreigt een wereldwijd tekort aan platina door een afnemende productie in de mijnen van Zuid-Afrika, zo waarschuwt de directeur van Northam Platinum. Deze ontwikkeling kan gepaard gaan met een snelle stijging van de platinaprijs, zo verklaart hij tegenover Mineweb.

platinum-ingotDe afgelopen jaren is de platinaprijs samen met de prijzen van andere edelmetalen gedaald. Daardoor werden veel nieuwe mijnbouwprojecten uitgesteld en hebben de bedrijven in de sector fors moeten bezuinigen op de exploratie van nieuwe reserves. Maar dat geldt niet voor Northam Platinum, dat de afgelopen jaren juist veel geïnvesteerd heeft om de productie op te kunnen schalen richting 1 miljoen troy ounce per jaar.

“Er dreigt in de toekomst een structureel tekort aan platina te ontstaan. De vraagzijde van de markt is uitvoerig bestudeerd, maar we durven te beweren dat er niet zoveel kennis is over de aanbodzijde van de markt. Dat aanbod wordt grotendeels bepaald door de ertskwaliteit. Dus om te begrijpen wat er nu gaande is moet je kijken naar de hoeveelheid erts die gewonnen kan worden. We denken dat er een fundamenteel tekort in aanbod zal ontstaan over de komende tien jaar”, aldus Dunne.

Productiekosten

Volgens de directeur van Northam Platinum is een kwart van de Zuid-Afrikaanse platinaproductie van 4 miljoen troy ounce per jaar niet kostendekkend. En dan kijk je alleen maar naar de basiskosten, niet naar de totale opbrengst die mijnen nodig hebben om op lange termijn operationeel te blijven.

Als de platinaprijs op het huidige niveau blijft, dan is er volgens Dunne een grote kans dat we meer fusies en overnames gaan zien in de sector. Bedrijven zullen dan vooral gaan kijken naar de productiekosten van mijnen, meer specifiek de productiecapaciteit aan de onderkant vna de kostencurve.

Beleggen in platina

Platina is een edelmetaal dat voornamelijk wordt gebruikt in de auto-industrie. Daarnaast wordt het edelmetaal gebruikt voor elektronica en voor het maken van sieraden. De laatste jaren ontdekken ook steeds meer beleggers het edelmetaal als alternatief voor goud of zilver. Daarin speelt ook mee dat platina momenteel relatief gunstig geprijsd is ten opzichte van goud. Het gele metaal is duurder geworden dan platina, terwijl die verhouding historisch gezien vaak juist omgekeerd was.

gs-logo-breed

Deze bijdrage is afkomstig van Goudstandaard

Tip: Goudstandaard verkoopt platina munten, maar biedt daarnaast ook voordelig platina in opslag aan. Door het edelmetaal in Zwitserland te bewaren is het vrijgesteld van btw.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders