Tekort platina dit jaar geschat op 445.000 troy ounce

De platinamarkt zal dit jaar voor het derde jaar op rij te maken hebben met een tekort, dat schrijft het World Platinum Investment Council (WPIC) in haar nieuwste rapport over het tweede kwartaal van 2015. Het verwachte tekort is naar boven bijgesteld, omdat men rekening houdt met een toename in de vraag naar platina als beleggingsobject. De totale investeringsvraag (fysieke munten en baren, samengevoegd met aankopen via ETF’s) werd voor dit jaar bijgesteld naar 310.000 troy ounce. Dat is 260.000 troy ounce meer dan waar het WPIC eerder dit jaar nog op rekende.

Door de daling van de platinaprijs zien beleggers een goede kans om het edelmetaal te kopen. De meest voor de hand liggende opties daarvoor zijn platina in opslag en aandelen van ETF’s die fysiek platina aanhouden. Veel van deze ETF’s bewaren hun platinavoorraad in Zuid-Afrika, omdat daar verreweg het meeste platina vandaan komt.

Volgens het WPIC wordt de vraag naar het edelmetaal niet alleen opgedreven door beleggers, maar ook door de auto-industrie. Dit jaar zal de vraag naar platina vanuit deze sector met 5% toenemen tot 3.445.000 troy ounce. De auto-industrie voorziet een toenemende vraag naar schonere auto’s en dat betekent dat er meer katalysatoren geproduceerd moeten worden. En voor de productie van katalysatoren is platina nodig.

supple-demand-balance-platinum

World Platinum Investment Council voorziet opnieuw tekort aan platina

TIP: Goudstandaard biedt sinds kort ook platina in combinatie met opslag aan. We bewaren het in Zwitserland, zodat u geen 21% btw hoeft af te dragen over de aankoop. We bieden het platina aan in baren van 10 troy ounce, klik hier voor meer informatie.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders