Verenigde Staten exporteren steeds meer olie naar Azië

De Verenigde Staten exporteren steeds meer olie en dat gaat voor een groot gedeelte naar Azië. Van de totale export van Amerikaanse olie gaat dit jaar zelfs een derde deel naar Aziatische landen. Dat is opmerkelijk, gezien de afstand die olietankers moeten afleggen om van de Golf van Mexico naar bestemmingen als China, Japan en Zuid-Korea te komen.

Olietankers moeten een afstand van meer dan 20.000 kilometer afleggen om deze landen te bereiken, dat is ruim twee keer zo ver als de belangrijkste Europese havens.

De Amerikaanse export richting Azië vervangt niet alleen een dalende olieproductie in de Aziatische regio, maar neemt ook steeds meer marktaandeel over van leveranciers uit West-Afrika.

Verenigde Staten exporteren steeds meer olie naar Azië (Bron: Bloomberg)

Olie naar Azië

Eind 2015 schrapte de Amerikaanse regering het exportverbod op olie dat de afgelopen veertig jaar van kracht is geweest. Sindsdien verkopen Amerikaanse producenten hun olie over de hele wereld, onder meer in Zwitserland, Israël en China.

In de eerste helft van dit jaar hebben de Verenigde Staten ongeveer 316.000 vaten olie per dag naar Aziatische landen geëxporteerd, tegenover slechts 5.000 vaten per dag in 2014. De verwachting is dat de stroom van Amerikaanse olie richting Azië de komende jaren nog kan verdrievoudigen tot bijna een miljoen vaten olie per dag.

Dollars voor olie

De import van olie uit de Verenigde Staten is voor Aziatische landen een effectieve manier om overtollige dollarreserves om te zetten in tastbare waarde. Tegelijkertijd biedt het de Verenigde Staten de mogelijkheid haar handelstekort met Azië terug te brengen, een tekort dat de afgelopen decennia naar onhoudbare proporties is gestegen.

Met de uitbreiding van de Amerikaanse olieproductie wordt de wereld niet alleen minder afhankelijk van olie uit het Midden-Oosten, ook kan het een bijdrage leveren aan het balanceren van de problematische handelsbalans tussen de twee grootste economieën ter wereld.


Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Verenigde Staten exporteren steeds meer olie naar Azië

  • 8 oktober 2017 om 23:12
    Permalink

    VS zal toch naar ik aanneem panamax schepen gebruiken en is het maar ca 9000 km.
    Uiteraard is hun belangrijkste doel Rusland dwars te zitten, wat geheel mislukt om rede dat VS olie en ook schalie olie een slechte nafta getal hebben.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders