Palladium zou wel eens duurder kunnen worden dan platina, zo beweert analist Jeff Christian van consultancybureau CPM Group. De prijs van palladium bereikte onlangs het hoogste niveau in vijftien jaar, terwijl de prijs van platina het laagste niveau in meer dan zes jaar tijd nadert. De afgelopen twintig jaar was het prijsverschil tussen beide edelmetalen gemiddeld $555 per troy ounce, maar op het moment van schrijven is dat verschil teruggelopen tot slechts $114 per troy ounce.

De laatste jaren is de prijs van palladium steeds dichter bij die van platina gekomen. Ook dit jaar kwam palladium sterk uit de startblokken, terwijl de platinaprijs bleef liggen. Volgens analist Jeff Christian heeft dat te maken met het feit dat het eerstgenoemde edelmetaal gebruikt wordt in auto’s die op benzine lopen, terwijl laatstgenoemde juist veel wordt toegepast in dieselauto’s. In de belangrijkste automarkten – de Verenigde Staten en China – worden naar verhouding steeds meer auto’s met een benzinemotor verkocht, waardoor de vraag naar palladium stijgt ten kosten van platina.

Palladium duurder dan platina?

Als deze trend aanhoudt zou palladium wel eens duurder kunnen worden dan platina. Dat zou overigens niet voor het eerst zijn, want ook in de periode van 1999 tot 2001 was palladium de duurste van de twee. De ratio tussen deze edelmetalen kan overigens zeer sterk fluctueren, want vlak voor het uitbreken van de crisis was platina in verhouding meer dan vijf keer zo duur als palladium.

Op het moment van schrijven kost een troy ounce palladium $805, maar als het aan Jeff Christian ligt kan de prijs dit jaar nog verder stijgen tot $865 per troy ounce. Ook verwacht hij dat de prijs in 2018 boven de $800 per troy ounce zal blijven. De vraag naar auto’s in de belangrijkste afzetmarkten is nog steeds zeer robuust, alhoewel de verkopen naar voren worden gehaald door een ruime beschikbaarheid van zeer goedkope kredieten.

Speculanten

De prijsontwikkeling van beide edelmetalen wordt versterkt door speculanten. Zo is het sentiment ten aanzien van beleggen in platina momenteel vrij negatief, terwijl er rondom palladium juist een zeer positief sentiment hangt. Het is dus mogelijk dat palladium na 16 jaar weer het duurdere edelmetaal wordt, al is dat natuurlijk ook afhankelijk van de productie van platina en palladium. Deze edelmetalen worden vooral gewonnen in Zuid-Afrika en Rusland.

platinum-palladium-ratio

Palladium weer bijna even duur als platina (Bron: Infomine.com)

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.