Het verschil tussen de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als ondernemer heb je vast wel eens van deze twee verzekeringen gehoord. De namen lijken erg op elkaar, maar zit er een wezenlijk verschil tussen de twee? Jazeker! In dit artikel lees je hoe het precies zit. Lees dus snel verder!

Waardoor wordt de schade veroorzaakt

Bij bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid spreken we van verschillende oorzaken voor schade. Bij bedrijfsaansprakelijkheid was jij, je medewerker of een product de veroorzaker van schade bij anderen of spullen van anderen. Bij beroepsaansprakelijkheid zit het anders. In dat geval heb je voor schade gezorgd, doordat je een beroepsfout hebt gemaakt. Bijvoorbeeld omdat je een slecht financieel advies hebt uitgebracht, waardoor je klant financiële schade heeft geleden. Of omdat je een verkeerde berekening hebt gemaakt, waardoor een groot project vertraagd is.

Hoe ziet de schade eruit

Naast het verschil in de oorzaken van schade, is er bij de twee vormen van aansprakelijkheid vaak ook sprake van andere soorten schade. Bij beroepsaansprakelijkheid gaat het meestal om financiële schade. Dit noemen we ook wel vermogensschade. De schade is dus niet van toepassing op spullen of mensen, maar er is wel degelijk een partij die de nadelen ondervindt van je acties. Zo kan er bijvoorbeeld een project uitlopen met flinke kosten als gevolg.

Bij bedrijfsaansprakelijkheid is er over het algemeen wel sprake van schade aan spullen of letsel bij personen. Bijvoorbeeld omdat je als freelance fotograaf een dure camera van een klant hebt laten vallen, of omdat een klant in je winkel is uitgegleden over de gladde vloer. Ook indirecte schade valt onder bedrijfsaansprakelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan waterschade die is ontstaan omdat je een dakgoot niet goed heb aangelegd. Voor dit soort zaken is het slim om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB verzekering) af te sluiten.

Het beroep

Iedere ondernemer kan te maken krijgen met bedrijfsaansprakelijkheid, maar niet alle ondernemers lopen het risico op beroepsaansprakelijkheid. Beroepsaansprakelijkheid komt namelijk vooral voor in branches waar ondernemers adviezen geven aan klanten. Heb je een e-commerce bedrijf, dan zul je dus niet zo snel te maken krijgen met beroepsaansprakelijkheid. In dat geval is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering minder relevant.

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

We noemden het net al even kort, maar het is verstandig om de juiste verzekeringen voor zakelijke aansprakelijkheid af te sluiten. We hopen natuurlijk dat je hem nooit nodig zult hebben, maar mocht je te maken krijgen met aansprakelijkheid, dan kunnen de kosten soms flink in de papieren lopen.

In dit artikel bespraken we twee vormen van aansprakelijkheid, maar er bestaat bijvoorbeeld ook nog de zogenaamde bestuursaansprakelijkheid. Hoe weet je waarvoor je het beste een verzekering kunt afsluiten? Als je zelf door de bomen het bos niet meer ziet, dan kan het slim zijn om een verzekeringsadviseur in de hand te nemen. Hij of zij kan binnen korte tijd een goed beeld krijgen van je onderneming en je adviseren over welke verzekeringen hier het beste bij passen. Zo weet je zeker dat je goed verzekerd bent en kun je weer met een gerust hart verder met ondernemen. 

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *