Hypotheekrente gaat weer omhoog na een rustige zomer

De hypotheekrente blijft stijgen. Het gemiddelde van alle hypotheekrentes is volgens een studie opgelopen tot boven de 4 procent. Groot bank Van Lanschot ziet ook deze stijging van de hypotheekrente. Ook de spaarrente stijgt in sommige gebieden. Bij verschillende grote banken zijn negatieve spaarrentes waargenomen.

Wie een hypotheek van 20 jaar met NHG-garantie wil afsluiten, betaalt momenteel 3,93%. Zonder garantie is het gemiddelde tarief 4,37%. De tarieven zijn de afgelopen drie weken licht gestegen voor mensen die hun hypotheek voor vijf of tien jaar willen vastzetten.

Sinds de jaarwisseling zijn de hypotheekrentes drastisch gestegen. Was 1,5 procent eind 2020 bijvoorbeeld nog een gangbare rente, in 2021 is dit met meerdere procentpunten gestegen. In de zomer was er een lichte daling, maar de afgelopen drie weken zijn de tarieven weer gestegen.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente verhoogd, wat verklaart waarom de leenkosten zijn gestegen. Als gevolg daarvan moeten banken meer betalen om geld bij de ECB te deponeren. Bovendien zijn de kapitaalmarktrentes gestegen. Dit betekent dat banken meer rente moeten betalen voor leningen.

Bijgevolg hebben banken duurdere uitgaven. Om dat goed te maken, verhogen ze de tarieven voor mensen die van hun diensten gebruik maken, zoals huizenkopers.

Verschillende soorten hypotheek

Er zijn verschillende soorten hypotheken die u kunt afsluiten. De meest voorkomende is een hypotheek met vaste rente, waarbij u overeenkomt om gedurende de hele looptijd van de lening dezelfde rente te betalen. Dit beschermt u tegen plotselinge rentestijgingen.

Een andere optie is een hypotheek met variabele rente, waarbij de rente gedurende de looptijd van de lening kan stijgen of dalen. Dit is een riskantere optie, maar kan goedkoper zijn als de rente laag blijft.

Waar op letten bij de keuze voor een hypotheek

Wanneer u op zoek bent naar een hypotheek, is het belangrijk om de beste deal voor uw behoeften te vinden. Hier zijn enkele dingen om te overwegen:

– rentetarieven: vergelijk rentetarieven van verschillende kredietverstrekkers om de beste deal te vinden;

– voorwaarden: lees de voorwaarden zorgvuldig om er zeker van te zijn dat u begrijpt waar u mee akkoord gaat;

– kosten: zorg ervoor dat u weet welke kosten u in rekening worden gebracht en hoe deze worden betaald;

– voorrechten bij vooruitbetaling: bij sommige hypotheken kunt u uw lening zonder boete vervroegd aflossen.

Lees hier meer over de stijgende rente.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders