Is groen beleggen echt een goed idee?

Tegenwoordig heeft bijna niemand meer contant geld op zak, alles wordt digitaal. Je geld heb je zo makkelijk bij de hand en even wat overmaken is zo gedaan. Ook beleggen wordt steeds populairder, zeker omdat er bij de bank sprake is van bijna geen rente. De cryptovaluta en de ETF’s waren al bekend, maar tegenwoordig komt ook het groen beleggen naar voren. Is groen beleggen echt een goed idee of is dit alleen goed voor de maatschappij?

Groen beleggen

Het groen beleggen is uitgevonden om mensen extra te stimuleren om een steentje bij te dragen aan de huidige maatschappij. Maar is dit echt zo voordelig? Vaak blijkt van niet, want deze maatschappelijke projecten kosten veel geld. Het rendement of de rentevergoeding blijft daardoor achter. Ondanks dat vindt de overheid het wel belangrijk om het groen beleggen te stimuleren. Er zijn speciale banken en fondsen. Dit zijn de zogenaamde groenbanken en groenfondsen. Het rendement hierop is minder hoog, maar je krijgt in ruil daarvoor dan wel belastingvoordeel. Heb je veel vermogen voor de inkomstenbelasting in box 3? Dan kan het groen sparen of beleggen wel interessant voor je zijn.

Inleggen

Geld inleggen in een groenfonds kan op twee manieren. Je kunt geld sparen op een zogenoemde groene rekening of je kunt groen beleggen bij de groenfondsen die door de overheid zijn bepaald. Banken die de fondsen beheren moeten een bepaald percentage afgeven aan duurzame energieprojecten.

Voorwaarden

Mensen denken steeds vaker na over groen beleggen. Mensen gaan daarvoor vaak naar een bank om daar informatie in te winnen. Er wordt vaak gezien dat de bank kiest voor een televisie huren. Een televisie huren is in dat geval handig voor een bank, want terwijl mensen wachten kunnen ze op het televisiescherm al lezen over het groen beleggen. Een rekening openen bij een bank is dan ook relatief simpel, nadat je de voorwaarden goed hebt bekeken. Het is zo dat het geld dat gestort is niet zomaar weer opgenomen kan worden. Het groene sparen kan dus niet echt worden vergeleken met het normale sparen, zoals we dat nu kennen.

Voordeel

Heeft groen sparen of beleggen dan wel echt voordelen? Voor mensen die veel geld verdienen wel, want zij betalen ook het meest aan de belastingdienst. Dit geld wordt betaald over het eigen vermogen in box 3. Iedereen heeft een vrijstelling van €50.650 euro, het heffingsvrije vermogen. Voor de groene belegging komt een extra vrijstelling van €61.215 daarbovenop. Je hebt dan een heffingsvrij vermogen van €111.865 euro per persoon waar dit eerst nog €61.215 euro was. 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders