Dat maakte Allianz dinsdag bekend naar aanleiding van het Global Wealt Report. In dit rapport worden de vermogens en de schulden van meer dan vijftig landen geanalyseerd.

Nederlanders hebben gemiddeld iets meer dan 78.000 euro aan nettovermogen en bezittingen. Wanneer het brutobedrag wordt berekend komen hier de schulden bij en komt het bedrag uit op 126.700 euro. Op dit vlak staat Nederland vierde, dit is twee plaatsen hoger dan in 2000.

Andere landen uit de Eurozone daalden flink. België en Duitsland zakte met vier plaatsen, Italië en Frankrijk zakte zelfs elf plaatsen naar beneden. Deze landen daalden vooral door een lager brutovermogen en minder bezittingen.

De top twee is de afgelopen vijftien jaar niet veranderd. Dit zijn sinds 2000 al dezelfde landen, op plaats één staat Zwitserland en op plaats twee de VS.

Overigens nuanceert Allianz-hoofdeconoom Michael Heise de lijst. ”Dergelijke overzichten moeten wel met een korreltje zout worden genomen”, zegt hij. Maar de boodschap is volgens hem helder: de eurocrisis heeft de lijst flink door elkaar gegooid, vooral voor landen uit de eurozone.