Pensioen opbouwen: alles over jaarruimte

Er is een kans dat u weinig of zelfs geen pensioen opbouwt. Wanneer dit het geval is, ontstaat er een zogenoemd pensioengat. Met dit pensioengat ontstaat jaarruimte. Jaarruimte wil zeggen dat u van de belastingdienst ruimte om uw pensioen aan te vullen. We vertellen u graag waarom het zo belangrijk is om uw jaarruimte te benutten!

De definitie van jaarruimte

Op het moment dat u te weinig pensioen heeft opgebouwd, spreken we van een pensioengat. Hiermee ontstaat er jaarruimte, ofwel de ruimte waarbinnen u belastingvriendelijk uw pensioen mag aanvullen. Belastingvriendelijk wil zeggen dat u het bedrag dat u op de pensioenrekening inlegt mag in aftrek brengen bij uw aangifte inkomstenbelasting. Bovendien betaalt u over de ingelegde bedragen geen vermogensbelasting. Pas later, op het moment dat uw pensioen wordt uitgekeerd, betaalt u hier wel inkomstenbelasting over. Vaak valt uw inkomen na uw AOW-leeftijd in een lagere belastingschijf. Hierdoor ontstaat fiscaal voordeel.

Jaarruimte benutten

Het is dus interessant om uw jaarruimte te benutten! Zo betaalt u geen vermogensrendementsheffing over uw gespaarde bedrag, kunt u als ondernemer de inleg voor uw pensioenopbouw in aftrek brengen. Echter moet u wel aan enkele voorwaarden voldoen. U moet bijvoorbeeld sparen op een speciale pensioenrekening en u mag jaarlijks niet meer dan uw jaarruimte inleggen op uw rekening. Tenslotte is uw gespaarde bedrag geblokkeerd tot aan uw pensioensleeftijd. U kunt het geld dus in principe niet eerder opnemen dan op uw AOW-leeftijd. Vanaf dat moment kunt u het periodiek laten uitkeren.

Berekenen van uw jaarruimte

Wilt u graag uw jaarruimte berekenen? Dan heeft u enkele gegevens nodig. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen mensen in loondienst en ondernemers. Op het moment dat u in loondienst werkt, heeft u uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) en jaaropgave van vorig jaar nodig. Bent u een ondernemer? Dan heeft u uw belastingaangifte over het voorgaande jaar nodig.

Meer weten over jaarruimte

Heeft u nog aanvullende vragen over jaarruimte? Dan adviseren we u om contact op te nemen met uw bank, beleggingsinstelling of verzekeraar. Zij kunnen zich verdiepen in uw persoonlijke situatie en u desgewenst van een passen advies voorzien.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders