René Today over beleggen in crypto, aandelen en ETF’s (interview)

In een kort interview met particuliere belegger René van Renetoday.nl bespreken we enkele unieke eigenschappen van zijn website die iedereen direct en kosteloos kan gebruiken. Ook bespreekt René hoe hij zelf belegt in cryptomunten, aandelen, ETF’s en meer.

  1. Wat is René Today?

Rene Today is een website over beleggen en opgericht  als project om mijn ervaring met investeren te delen met geïnteresseerden. Je kunt er reviews en uitleg vinden over hoe te beginnen met beleggen. Ook vind je er een reeks unieke sheets met aandelen en crypto. Het doel van de site is om bezoekers kosteloos verder te helpen met unieke en waardevolle content. In ruil ontvang ik een vergoeding voor het aanleveren van potentiële klanten bij de partners waarmee ik op de website samenwerk. 

  1. Waarom heb je René Today opgezet?

Eind 2020 had ik een financiële meevaller wat resulteerde in extra vermogen dat gemanaged diende te worden. Nadat ik dit vermogen een plek had gegeven, was ik op zoek naar een nieuw online project. De groei van het aantal beleggers in 2020 trok mijn aandacht en leek mij een geschikte doelgroep. De website fungeerde in eerste instantie als toevoeging op mijn YouTube kanaal, maar bouw ik nu verder uit. Het YouTube kanaal wordt t.z.t. nieuw leven ingeblazen.

  1. Wat zijn populaire pagina’s op Renetoday.nl?

De pagina’s met mijn zelfgemaakte Google-sheets trekken de meeste aandacht van beleggers. Twee veel bezochte pagina’s op René Today gaan over de beste aandelen en beste crypto van het moment. Beleggers willen graag weten welke veelbelovende aandelen en cryptovaluta vandaag gaan stijgen. Dit is natuurlijk onmogelijk te voorspellen, maar door een overzicht te maken van de meest populaire cryptomunten, en door analisten verkozen top aandelen van de dag, kun je een beter beeld krijgen van de kansen in de financiële markten.

  1. Hoe bepaalt René Today wat de beste aandelen zijn?

Allereerst bepaal ik dat niet zelf. Ik ben lid van Seeking Alpha waar je de beste aandelen kunt vinden op basis van Quant Ratings (data). Na het geautomatiseerd analyseren van verschillende data points, publiceert Seeking Alpha lijsten met de beste aandelen per sector. Dit zijn volgens hen de beste aandelen op basis van financiële data (bruto/netto inkomen, cashflow, etc.), koerswinstverhoudingen, koers momentum en meer. Ook zijn de waarderingen van Wall Street-analisten toegevoegd. Deze lijsten exporteer ik maandelijks naar mijn eigen spreadsheets. Hieraan heb ik extra kolommen toegevoegd die in één oogopslag laten zien of een aandeel ónder een bepaald gemiddelde zit. Staat de koers van zo’n zogenaamd ‘top aandeel’ laag t.o.v. het verleden, dan kun je dat gemakkelijk zien en het aandeel eventueel verder onderzoeken. Deze lijsten publiceer ik dus als beste aandelen op René Today.

  1. Hoe bepaalt René Today wat de beste cryptomunten zijn?

Hier heb ik wederom een unieke sheet voor gemaakt. Deze is was zo complex dat ik er een programmeur bij moest halen. De sheet haalt crypto data vanuit verschillende API’s over het internet. Online kun je veel waardevolle gegevens vinden, maar wat ik graag wil zien, staat nergens in één overzicht. Om te beginnen vind ik dat de beste cryptomunten van dit moment worden gereflecteerd door de grootste marktkapitalisatie. Deze munten zijn vandaag de dag immers het populairst bij de meeste crypto beleggers. Vervolgens wil ik weten wat het sentiment is ‘on chain’ en op Reddit. On chain data haal ik uit IntoTheBlock. Ook heb ik de Weiss Ratings erbij gezet. Dit is een rapportcijfer van een extern bureau met experts dat individuele cryptomunten en bijhorende blockchains analyseert op uiteenlopende factoren. En ten slotte is daar wederom de koers t.o.v. de prijs in het verleden. Staat de koers laag, dan kan dat duiden op een potentieel koopmoment. Al deze data en meer kun je in een overzicht terugvinden op mijn site. 

  1. Waar beleg je zelf allemaal in?

Veel mensen denken dat ik alleen in aandelen en cryptomunten handel, maar niets is minder waar. Ik beleg al vele jaren en heb inmiddels twee kids rondlopen in ons eigen koophuis. Mijn risicoprofiel is op deze situatie aangepast. 90% van ons belegde vermogen staat tot de pensioenleeftijd vast op pensioenrekeningen. Hiermee profiteren we van belastingvoordeel en houden we risico’s beperkt voor later. Binnen deze pensioenrekening koop ik diverse ETF’s die samen de wereldindex volgen. Ik ben dus voornamelijk een Boglehead-investeerder. Online vind je hier in Nederland maar een relatief kleine groep (FIRE) geïnteresseerden voor, dus om die reden heb ik mijn website breder ingestoken. 5% van mijn vermogen beleg ik actief in small cap aandelen waarvan voornamelijk ex-SPAC’s die winstgevend zijn en de jaarlijkse bruto inkomsten met meer dan 20% groeit. De laatste 5% beleg ik in de 10 grootste cryptovaluta, inclusief ‘stablecoin staking’ á 6% rendement op jaarbasis.

  1. Welke beleggingsapps gebruikt René Today?

Ik heb gedurende de jaren al tal van beleggingsapps getest en gebruikt. Toen ik begon met beleggen gebruikte ik de eToro app in combinatie met hun demo account waarin je fictief geld krijgt. Dat vind ik nog steeds een goede manier om zonder risico te leren beleggen. Hun CopyTrader concept heb ik ook een tijd gebruikt, wat toen goed uitpakte. DEGIRO gebruikte ik na verloop van tijd als aandelen app voor het echte werk. Nadat DEGIRO hun FX-toeslag verhoogde van 0,1% naar 0,25% ben ik ook andere brokers gaan gebruiken. Momenteel gebruik ik de beleggingsapps van Interactive Brokers, DEGIRO en BUX voor aandelen en ETF’s. Mijn vriendin gebruikt Peaks, dus daar weet ik inmiddels ook het e.e.a. van. Op René Today vind je mijn 5 beste beleggingsapps, inclusief een grote vergelijkingstabel. Dus ben je nog op zoek naar een goede app om te beleggen in aandelen en ETF’s? Kijk dan eens in die sheet.

  1. Wat vindt René Today een goede crypto broker?

5 jaar geleden gebruikte ik Litebit. Voor cryptocurrency vind ik Bitvavo nu de beste crypto broker in Nederland. Dit is namelijk ook een crypto exchange waardoor de kosten laag zijn. In Nederland is er bijna geen enkele broker die in de buurt komt van hun tarieven. René Today en Bitvavo hebben ook een partnerschap. Het zijn toffe gasten daar en ze werken hard. Buiten Nederland vind ik Kucoin en Binance goede crypto brokers met veel extra functionaliteiten en coins. Persoonlijk houd ik wel van het uitvogelen van al die geavanceerde opties die dergelijke brokers aanbieden. Daarnaast zijn ze ongelofelijk goedkoop in hun transactiekosten. Dit komt goed van pas zodra je meerdere orders per dag doorvoert via een crypto bot. Ben je nog onervaren en wil je beginnen met crypto? Op René Today bespreek ik ook BLOX die ik, hoewel iets duurder qua kosten, meer geschikt vind voor de ultieme beginners.

  1. Kan iedereen investeren in crypto volgens René Today?

Ik denk het wel. Je moet er wel een beetje interesse in hebben. De manier waarop je belegt in cryptomunten moet ook goed passen bij jouw risicoprofiel. Zelf vind ik dat het deel cryptovaluta in mijn totale portfolio niet groter moet zijn dan 5%. Dit is een persoonlijke afweging. Crypto blijft een risicovol product dat nauwelijks gereguleerd wordt. Ik zie het als een ‘risk on asset’. Het kan zijn dat je crypto investeringen ineens waardeloos worden zodra rigoureuze wetswijzigingen worden doorgevoerd. Niemand weet waar het heen gaat, dus om die reden behandel ik deze asset als zeer onzeker. Welke munt ver gaat komen, is ook afhankelijk van de adoptie door commerciële instellingen. Ik let daarom altijd goed op het nieuws waarin bekende grote ondernemingen partnerships sluiten met een bepaalde blockchain. Bitcoin en Ethereum domineren vooralsnog als de grootste ‘proof of work’ en ‘proof of stake’ chains. Ik verwacht dat dit nog wel een aantal jaren zo zal blijven. Een Bitcoin ETF kan voor beginners interessant zijn om te onderzoeken. Op de website van René Today kun je een Bitcoin ETF artikel vinden waarin ik meerdere Bitcoin ETF’s onder elkaar heb gezet en met elkaar heb vergeleken.  

  1. Hoe schrijf je reviews op René Today?

Voor het schrijven van reviews over brokers en andere tools heb ik een framework klaar staan. Het heeft me vele dagen werk gekost voordat ik dat framework had staan. Het komt erop neer dat ik eerst op zoek ga naar de informatie die mensen willen weten. Vervolgens zoek ik die informatie op en voeg ik mijn ervaringen, mening en eindoordeel toe. Ik schrijf dus geen reviews over producten die ik zelf nog nooit gebruikt heb. Op René Today kun je een DEGIRO review, Bitvavo review en Litebit review vinden. Er volgen later meer. Het schrijven van een goede review is heel bewerkelijk en mag je ook niet afraffelen vind ik. Online zijn er tientallen reviews te lezen die maar één kant van de medaille laten zien. Deze vallen wat mij betreft al snel door de mand. De minder goede eigenschappen moeten ook belicht worden. Deze zet je vervolgens af tegen hun voordelen en de eigenschappen van concurrenten.

Heb je nog een laatste boodschap?
Ik zou graag willen afsluiten door te zeggen dat ik verheugd ben met de komst van nieuwe jonge beleggers in de markt sinds 2020. Er wordt soms lacherig gesproken over deze jonge investeerders; dat ze nog niets weten en onderuit zullen gaan om de markt vervolgens weer te verlaten. Ik denk dat men deze groep onderschat. Ze zijn niet zo snel uit het veld te slaan. En welke nieuwe uitdaging je ook aangaat, het begint altijd met een leerschool, waar je soms fouten mag maken. Ik ben een grote voorstander van jong beginnen met investeren voor later. Met name het maandelijks geautomatiseerd opzij zetten van geld dat je kunt missen, waarvan je het merendeel investeert in een wereld ETF binnen een (pensioen)beleggingsrekening. Een klein deel (5-10%) overhouden voor vertier met aandelen en crypto’s houdt je scherp en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de financiële markten.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders