De nummer 1 exporteur van olie zit in geldnood door lage olieprijzen. De huidige prijs van 45 dollar per vat is een probleem voor Saoedi-Arabië. Het land is zeer afhankelijk van de olieprijzen, 80 procent van de totale inkomsten komt de verkoop van olie.

Om toch genoeg inkomsten te hebben verkoopt het land zijn internationale beleggingen. In het afgelopen half jaar is er voor 70 miljard euro aan beleggingen verkocht. Om weer rond te kunnen komen zal het land zijn uitgaven met 10 procent moeten terugbrengen. Dat lijkt niet haalbaar, al is het maar omdat het woestijnland onlangs een dure oorlog begon in buurland Jemen.

Geen verandering in olie beleid

Een andere manier om de financiële positie te verbeteren, is het aanjagen van de olieprijs. Saoedi-Arabië is het enige land dat de olieprijs kan beïnvloeden door de productie te verlagen.Niemand gelooft dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Saoedi-Arabie is de drijvende kracht achter de lage olie prijs. Wanneer de concurrentie is uitgeschakeld zal de olieprijs ook weer omhoog gaan en zal het tekort weer verdwijnen.