Als je het nieuws volgt, heb je al vaak genoeg gehoord over gehackte cryptoplatformen, opgelichte handelaren en andere onveilige situaties. Dat ligt niet per se aan de aard van cryptomunten, maar aan de aard van het internet. Je kunt altijd, overal gevolgd worden en met een flinke dosis ongeluk breekt een kwaadwillende cybercrimineel in op je computersystemen. Een VPN kan je helpen jezelf beter te beschermen. Een VPN is een verbinding tussen jouw apparaat en het internet, met een extra beveiligingslaag. Hoe werkt dat precies?

Je transacties beveiligen

VPN’s verbeteren je crypto-beveiliging, maar alleen vanuit het oogpunt van de privacy. Bitcoin en andere cryptomunten zijn niet anoniem, maar pseudoniem. Dat houdt in dat je niet helemaal onvindbaar bent. Financiële gegevens kunnen worden bijgehouden als je eenmaal een Know Your Customer of AML-verificatie hebt doorlopen. Alle transacties worden immers bijgehouden in een gedistribueerd grootboek. Bij een transactie laat je ook je IP-adres achter. Gebruik je een VPN, dan leent deze zijn IP-adres aan jou uit. Daardoor laat je dus niet je eigen, echte IP-adres achter.

Een goede VPN helpt je om je identiteit te beschermen. Zo voorkom je hackaanvallen en nieuwsgierige pottenkijkers. Ook houd je het meekijken van overheidsinstanties buiten de deur. Omdat crypto verhandelen gewoon legaal is, net als het gebruik van een VPN, heeft de overheid niets met jouw transacties te maken. Privacy is een fundamenteel mensenrecht. Zo voorkom je trouwens ook dat kwaadwillenden er met jouw zuurverdiende cryptogeld van doorgaan.

Gebruikmaken van de voordelen van protocollen

Maak je geen zorgen als je gebruikmaakt van een VPN. Samen met de protocollen die zijn ontworpen voor het verhandelen van cryptocurrencies, ben je verzekerd van de hoogste veiligheidseisen voor protocollen. Niet alleen het cryptoplatform, maar ook jouw VPN maakt gebruik van end-to-end-codering. Niemand kan daardoor gegevens onderscheppen die je rechtstreeks verzendt.

Bij een VPN gaat je data eerst door een tunnel, die alle data versleutelt. Ook als je data wel wordt onderschept, ben je nog veilig. Dankzij de versleuteling is de data namelijk niks meer dan een brij aan code. Het is zo goed als onmogelijk om de versleuteling te doorbreken.

Eisen voor een crypto VPN

Wanneer je veel geeft om je privacy en anonimiteit, is het belangrijk dat je kiest voor een VPN die geen logboeken bijhoudt. De aanbieder houdt dan niet bij wat je allemaal op het internet doet. Browsegegevens kunnen dus niet worden overgedragen aan overheden met bewakingsprogramma’s. Ook kunnen VPN-diensten je gegevens niet doorverkopen aan adverteerders.

Ook is het handig als de VPN een killswitch heeft. Dat houdt in dat de verbinding met het internet verbroken wordt op het moment dat de verbinding met de VPN wegvalt. Op die manier wordt je IP-adres nooit vrijgegeven. Het cryptoplatform kan je echte IP-adres dus niet zien. Daarom is zo’n killswitch belangrijk voor je privacy.

Kortom: een VPN biedt je veel voordelen als je met crypto handelt. Het is een kleine maandelijkse of jaarlijkse investering voor de grote hoeveelheden crypto die je verhandelt.