Bank of England kocht bijna alle nieuwe obligaties van Britse overheid

De financiële markten hoefden sinds begin augustus van dit jaar dus maar 6,7% van de feitelijke financieringsbehoefte van de Britse regering te vervullen. Door kunstmatig het aanbod van nieuwe staatsobligaties krap te houden kan de overheid deze tegen een zeer lage rente in de markt zetten. De andere 92,3% van de tekorten werd gefinancierd door de Bank of England, via een 'strategie' die kwantitatieve verruiming wordt genoemd (QE). Omdat de centrale bank in Engeland zoveel staatsobligaties opkoopt ontstaat er zelfs een schaarste op de markt, wat zich uit in lage rentes.

Op het eerste gezicht lijkt er dus niet zoveel aan de hand te zijn in Groot-Brittannie, maar het pad dat de afgelopen jaren is ingeslagen is er één die moeilijk de andere kant op te bewandelen is. Door de geldpersfinanciering ligt er op de overheid geen druk om hard te bezuinigen, zoals dat nu in landen als Spanje, Griekenland, Portugal en Italie gebeurt. Er kan meer worden uitgegeven dan er via belastingen binnenkomt en door de manipulatie van de obligatiemarkt door de centrale bank hoeft de Britse regering voorlopig ook niet te vrezen voor de tucht van de markt. 

Dit jaar kocht de Bank of England al £62,5 miljard aan Britse staatsobligaties op. Dat was bijna tweederde van de in totaal £100 miljard aan nieuwe 'Gilts' die de Britse overheid op de markt bracht. Sinds het begin van het stimuleringsprogramma heeft de Bank of England al £365,7 miljard aan Britse staatsobligaties op haar balans gezet, ongeveer 31% van de totale Britse obligatiemarkt van £1.164 miljard. In de maand augustus alleen werden er zelfs meer staatsobligaties opgekocht (£14 miljard) dan uitgegeven (£10,1 miljard). 

Rugdekking

Allister Heath van City A.M. schrijft dat de Bank of England met haar steunaankopen rugdekking geeft aan George Osboe, de huidige minister van Financien van de Britse regering. De regering is minder gevoelig door de tucht van de vrije markt, omdat het samen met de centrale bank een kunstmatige markt heeft gecreëerd voor staatsobligaties. Heath denkt dat de huidige Britse regering, een coalitie van twee partijen, al lang omgevallen was zonder de steunaankopen door de Bank of England.

De Bank of England blijft volhouden dat de staatsobligaties die ze gekocht heeft uiteindelijk ook weer naar de financiële markt gebracht zullen worden. En hoe weinig levensvatbaar dit plan ook mag zijn, er is al een naam voor bedacht: 'Quantitative Tightening' (QT). Als de centrale bank nu al moet assisteren om de Britse staatsschuld en de jaarlijkse tekorten te ondersteunen is het volstrekt ongeloofwaardig dat de financiële markten in de nabije toekomst bereid zullen zijn om het volledige aanbod van obligaties op te zuigen, plus de extra obligaties die de centrale bank dan op de markt zou brengen. Dat zou de rente onder de huidige economische omstandigheden doen exploderen.

'Politiek heeft geen bezwaar'

Heath merkt op dat geen van de politieke partijen bezwaar durft te maken tegen het QE programma van de Bank of England. De Labour partij wil dat de Britse centrale bank obligaties blijft opkopen zodat ze meer leuke dingen kan beloven voor de mensen, terwijl de coalitie de steun van de Bank of England nodig heeft om de begrotingsproblematiek te verhullen.

Bank of England kocht bijna alle nieuwe Britse staatsobligaties sinds begin augustus

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo