Letland zal in 2014 toetreden tot de Eurozone

Letland voldoet naar eigen zeggen aan de criteria van het Verdrag van Maastricht en wil graag van de Europese Commissie en de ECB een bevestiging krijgen dat het land mag toetreden tot de muntunie die momenteel zeventien leden kent. “Vanuit economisch en financieel oogpunt zien we geen obstakels meer die de toetreding tot de eurozone kunnen verhinderen”, aldus de Letse minister Edgars Rinkevics van Buitenlandse Zaken. 

Volgens de Letse vice-premier Valdis Dombrovskis is de toetreding tot de Eurozone een logische stap: “Het alteatief voor de Eurozone is om verbannen te worden naar de periferie van Europa… Deelname aan de Eurozone is in het lange-termijn belang van Letland”. Het besluit om toe te treden tot de Eurozone is voor de Letse politici al genomen, maar onder de bevolking is er nog enige aarzeling. Uit een recente peiling kwam naar voren dat een meerderheid van 63% niet achter het besluit staat om toe te treden tot de Eurozone.

De beperkte steun voor toetreding tot de Eurozone onder de Letse bevolking kan reden zijn om een referendum te houden over de kwestie. Maar vorige week maakte de grootste oppositiepartij van Letland bekend dat het geen referendum wil houden over de toetreding tot de Eurozone. De grootste oppositiepartij, Harmony Center, zet eigen electoraal gewin geheel opzij door een heldere verklaring af te geven. Janis Urbanovics zei namelijk het volgende: “Harmony Center beschouwt het vertragen van de toetreding tot de Eurozone als een onverantwoorde actie”.

Letland wordt zoals gezegd het 18e land dat deelneemt aan de muntunie en de tweede van alle Baltische staten. Litouwen wil in 2015 ook bij de Eurozone. De financiele crisis van 2008 maakte het voor sommige landen minder aantrekkelijk om toe te treden tot de muntunie, zo schrijft Russia Today. Polen en Tsjechie maakten toen bekend niet deel te willen nemen aan de monetaire unie.

Lange termijn

Letland heeft gezien hoe de landen in de Eurozone door de schuldencrisis zijn gekomen en daarom zou de toetreding van Letland goed kunnen uitpakken, aldus Yaroslav Lissovolik van Deutsche Bank in Moskou. “In het geval de naleving van fiscale stabiliteit strenger is en Letland zich daar – net als de andere landen in de Eurozone – aan kan houden, dan komt Letland meer en meer in een positie waarin het in staat is te profiteren van het fundament van de Eurozone. Een fundament dat groei kan economische groei, maar ook handel met en investeringen uit andere lidstaten kan stimuleren”, zo verklaarde Lissovolik tegenover Russia Today.

Letland is één van de armste landen uit de Europese Unie, maar volgens Lissovolik is dat niet per definitie een probleem. Het gaat volgens hem om de capaciteit van een economie om duurzaam te groeien en om daarbij macro-economische stabiliteit te behouden. “Dat zal de cruciale factor zijn voor wat betreft de impact die de toetreding van Letland heeft op de stabiliteit van het Europese monetaire systeem”.

In het begin zal Letland weinig profijt ondervinden van de toetreding, zo denkt Lissovolik: “Op de korte termijn zullen de baten voor Letland niet zo uitgesproken zijn, omdat de Eurozone ook dit jaar blootgesteld zal worden aan moeilijkheden en uitdagingen. Echter, op de lange termijn wanneer Europa uit de recessie komt, verwachten we dat Letland sterk zal profiteren van meer investeringen uit en handel met partners uit de Eurozone. Ook zal er dan meer economische integratie plaatsvinden met andere Aurolanden”.

Recessie in de Eurozone

De landen van de Eurozone delen een gemeenschappelijke munt een een gemeenschappelijk monetair beleid. Daarover waakt de ECB, een centrale bank die ontkoppeld is van de natiestaat en die als enige doel heeft de integriteit van de munt te bewaken. In het vierde kwartaal zakte de economische productie in de Eurozone met 0,6% volgens Eurostat. Ook in het derde kwartaal kromp de economie van de Eurozone licht (-0,1%), waardoor we kunnen spreken van een recessie in de Eurozone. Doordat Europese landen aansturen op bezuinigingen krimpt de economie. De cijfers van Eurostat laten zien dat de Eurozone als geheel in 2012 allen maar gekrompen is.

Letland zal in 2014 toetreden tot de Eurozone

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo