Video: Tegenlicht over China

Afgelopen zondag stond Tegenlicht in het teken van de opkomst van China als nieuwe wereldmacht. Een bijzonder interessante documentaire waarin de verschillen tussen het Westerse model en het Chinese model worden blootgelegd.

De documentaire schetst een beeld van China als een nieuwe wereldmacht die open staat om samen te werken met alle landen in de wereld. Een nieuwe wereldorde waarin er niet langer één land leidend is, maar waarin landen op het gebied van economie, handel en infrastructuur samenwerken om zoveel mogelijk welvaart te brengen voor iedereen. We hebben de passages over de Aziatische investeringsbank en het nieuwe monetaire systeem voor u uitgeschreven, maar de documentaire is in zijn geheel absoluut de moeite waard!

AIIB

Het is een vrij idealistisch beeld, maar wel een die inspireert en aanmoedigt mee te doen. Dat zagen we ook met de oprichting van de AIIB, wat van oorsprong bedoeld was als een Aziatische project op de infrastructuur te verbeteren. Toen bleek dat er interesse was vanuit Europa en andere werelddelen (in totaal doen er nu 57 landen aan mee) begon het de vorm aan te nemen die het nu heeft, als een soort Chinese tegenhanger van het IMF en de Wereldbank.

Nieuw monetair systeem

Deskundigen als Martin Jacques en Peter Schiff bespreken in deze aflevering van Tegenlicht de evolutie richting een nieuw monetair systeem, waarin de dollar niet meer het privilege heeft dat ze nu nog heeft. Beide heren zijn het erover eens dat het financiële systeem over tien jaar volledig anders uit zal zien en dat het zwaartepunt meer van het Westen naar China zal verschuiven.

De documentaire beschrijft de Chinese ‘Silk Road‘ als belangrijk onderdeel van de nieuwe Chinese wereldorde, waarbij een handelsroute wordt gebouwd die strekt van het verre China tot aan de havens van Griekenland.

Ook op monetair gebied zullen er hervormingen plaatsvinden, zo stelt Peter Schiff. China het jarenlang het dollarsysteem ondersteund, maar is sinds het uitbreken van de financiële crisis bezig met goud kopen. Terwijl Westerse beleggers en speculanten goud verkochten was China stilletjes haar goudvoorraad aan het uitbreiden, wat erop kan wijzen dat goud weer een belangrijke rol zal krijgen in het monetaire systeem van de toekomst.

tegenlicht-china

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders