Charles de Gaulle

Video: Charles de Gaulle over de dollar crisis

De Franse oud president Charles de Gaulle voorspelde in 1965 al dat de dollar af stevende op een crisis. Geïnspireerd door het gedachtegoed van zijn minister van Financiën en rechterhand, Jacques Rueff, opende de Gaulle vanaf halverwege de jaren zestig de aanval op de dollar. Dit terwijl Frankrijk daarvoor nog onderdeel had uitgemaakt van de Londen Gold Pool, een verbond tussen tien landen om de goudprijs stabiel te houden. Volgens de Gaulle kon het niet zo zijn dat één land de wereldreservemunt kon beheersen aangezien hier asymmetrische privileges aan waren verbonden. De Franse overheid voegde in die jaren daad bij woord door grote hoeveelheden dollars in te wisselen voor goud en deze te laten verschepen naar het eigen vaste land. Later volgden onder andere Groot-Britannië en Nederland dit voorbeeld. Al lieten deze landen hun voorraden voor het grootste deel aan de andere kant van de oceaan liggen.

Na de Gaulle verloren de autoriteiten langzaam hun interesse in goud. Pierre Jovanovic, een Franse auteur, legt in het volgende interview met James Turk van GoldMoney uit waardoor dat kwam..

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Video: Charles de Gaulle over de dollar crisis

  • 8 oktober 2013 om 21:11
    Permalink

    Prachtige video die 2e. Maar die goud zilver ratio kan in principe op 2 manieren uitgelegd worden. 1) Goud is de juiste prijs en zilver moet dan stijgen met zeg maar factor 4, dus pak hem beet $ 85, of 2) Zilver heeft de juiste prijs, dus goud moet zakken met een factor 4, dus pak hem beet $ 350. Het is maar waar je meer vertrouwen in hebt. Ik weet in ieder geval wel waar ik voor zou kiezen. Jammer dat de man uit de 2e video dat er niet bij verteld.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders