Video: “De Amerikaanse overheid kan niet failliet gaan”

“De Amerikaanse overheid kan nooit failliet gaan, omdat ze schulden maakt in een valuta die waar ze zelf de controle over heeft.” Dat zegt Randal Wray, professor economie aan de Missouri-Kansas City in een college van een half uur. Vergelijkbare woorden werden eerder uitgesproken door Bernanke en Alan Greenspan van de Federal Reserve. Als uitgever van de wereldreservemunt kan de VS het zich permitteren om veel schulden te maken, want ze kan die schulden altijd terugbetalen met nieuwe dollars.

Volgens Wray zijn de zorgen omtrent het omvallen van de dollar overdreven, omdat de grote hoeveelheid dollarschulden juist heel veel vraag naar dollars creëert binnen en buiten de Verenigde Staten. Dollarschulden moeten immers afbetaald worden in dollars, waardoor er altijd vraag zal zijn naar deze munt. Het is duidelijk dat de inzichten van Wray gebaseerd zijn op de Modern Monetary Theory. Maar is deze theorie echt feilloos? Als een land met soevereine munt tot in het oneindige schulden kan maken, waarom zijn er door de menselijke geschiedenis dan zoveel valuta aan hyperinflatie ten onder gegaan? Is het echt onmogelijk dat de rest van de wereld de dollar op een dag gewoon de rug toe keert? Of dat centrale banken (gecoördineerd) een devaluatie van de dollar afdwingen door een hoge dollarprijs te bieden voor fysiek goud…?

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “Video: “De Amerikaanse overheid kan niet failliet gaan”

  • “Als een land met soevereine munt tot in het oneindige schulden kan maken, waarom zijn er door de menselijke geschiedenis dan zoveel valuta aan hyperinflatie ten onder gegaan?”

    Not one free-floatable, non convertible currency!

    http://www.youtube.com/watch?v=T_vR99rHzW0

    Beantwoorden
  • Ik snap wel waarom Amerika op het randje van de afgrond staat als er zulke mensen voor de klas staan! En gewoon er nog lollig over zitten te doen ook, hier zakt mijn broek van af.

    Ik hoop dat de boel snel klapt en dat deze kwaksalvers samen met de balgehakken van wallstreet gelincht worden.

    Beantwoorden
  • Amerika kan nooit failliet gaan zolang er Dollars in omloop zijn?Daarom zijn er ondertussen al 23 landen (waaronder enkele grootmachten) die willen afstappen van de dollar?De laatste maanden zitten we in een stroomversnelling van landen die geen dollars meer willen gebruiken om handel te drijven.Het is een nooit geziene verbanning van de Amerikaanse dollar op zéér korte tijd.Ze gaan dus schulden opbouwen tot het oneindige en iedereen meer dan duidelijk maken dat die schulden nooit af te betalen zijn?

    Beantwoorden
  • Mijn boekhouder is gisteren failliet gegaan.
    Reden :
    Zijn getallen waren op.
    Wray probeert hier aan te tonen dat er in een eindige wereld 2 dingen oneidig zijn :
    getallen en volgens Einstein nog iets … maar zo slim ben ik nu ook weer niet.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo