Afgelopen week werd Boris Nemtsov, een belangrijke oppositieleider in Rusland, op straat neergeschoten. Hij was een van de leidende personen binnen de Russische liberale oppositiepartij ‘Unie van Rechtse Krachten’. Wie er achter de moordaanslag zit is tot op heden nog onduidelijk. Sommigen verdenken de Russische president Poetin van de aanslag, maar daar zijn nog geen bewijzen voor gevonden. De afgelopen jaren zijn in Rusland verschillende mensen verdwenen, vergiftigd of vermoord die een bedreiging vormden voor het regime van Poetin.

Toch is het nog te vroeg om de schuld op Poetin af te schuiven. Waarom zou Poetin opdracht geven de oppositieleider te vermoorden, als hij op dit moment ongekende populariteit geniet onder de Russische bevolking? Volgens de laatste peilingen geniet hij de steun van 86% van de Russische bevolking, een nieuw hoogtepunt. En dat terwijl het land door de daling van de olieprijs en door de Westerse sancties ineen nieuwe economische crisis verzeild is geraakt.

Zit er misschien iemand anders achter de aanslag op Mentsov? Ook daar hebben we geen concrete aanwijzingen voor, maar deze optie mag ook niet op voorhand uitgesloten worden. Van Wikipedia

Valse vlag

“Operaties onder valse vlag zijn operaties die dusdanig zijn ontworpen dat het lijkt alsof ze worden uitgevoerd door andere entiteiten. Zij kunnen worden uitgevoerd door regeringen, ondernemingen en andere organisaties en zijn zowel geheim als clandestien. Een militaire operatie onder valse vlag mist de bescherming van het oorlogsrecht. Volgens de Verdragen van Genève is het valselijk gebruik van de Rode Kruisvlag een oorlogsmisdaad.

De naam is afgeleid van het militaire concept van het varen onder valse kleuren, dat wil zeggen het varen onder de vlag van een ander land dan het eigen. Valse-vlagoperaties zijn niet uitsluitend beperkt tot oorlogs- en tegen-opstandoperaties maar zijn ook gebruikt gedurende vredestijd, bijvoorbeeld in Nederland bij de oprichting van de Marxistisch-Leninistische Partij van Nederland door de Binnenlandse Veiligheidsdienst maar ook in Italië tijdens de Strategie van spanning.”

Poetin

Ook de Russische president Poetin is bekend met ‘False flag’ operaties. We kwamen de volgende video tegen die werd opgenomen in februari 2012. Rechts onderin is een knopje om de ondertiteling aan te zetten. Onder de video hebben we de uitspraken van Poetin vertaald naar het Nederlands. Het is jammer dat de video niet wat eerder begint, want we zijn erg nieuwsgierig naar wie Poetin verwijst.

“Voor wat betreft flase flag operaties tijdens demonstraties en dergelijke… Ik hoop dat niemand die grens over gaat en dat alles binnen de wettelijke grenzen blijft. En dat pogingen tot provocatie tevergeefs zijn, omdat de krachten die je noemt werkelijk uit zijn op een gewelddadige confrontatie. En dat ze die keer op keer proberen uit te lokken. Ze zijn zelfs bereid het leven van iemand op te offeren om de regering de schuld te kunnen geven.

Ik ken deze methode en tactiek, zij hebben de afgelopen tien jaar geprobeerd er gebruik van te maken. Deze methode wordt meestal toegepast door mensen die vanuit het buitenland opereren. Ik zal je vertellen, en dit is een feit, ze zoeken zelfs naar mensen die ze tot ‘martelaar’ kunnen maken. Een persoon die om bepaalde reden beroemd of bekend is. Die persoon vermorzeld ze, sorry voor het taalgebruik, zodat ze daarna de regering er de schuld van kunnen geven.

Er zijn mensen die daar toe in staat zijn, ik ben hier niet aan het overdrijven. Ik hoop dat de mensen die dit land werkelijk willen verbeteren, en die daartoe hun rechten om samen te komen en een vrije mening uit te spreken, niet zullen zwichten voor deze tactiek.”