Waar moet je op letten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering in 2022

De kans is groot dat je nog niet moet denken aan je eigen uitvaart. Toch kan het geen kwaad om nu alvast een uitvaartverzekering af te sluiten. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 75% van de Nederlanders over zo’n verzekering beschikt. Dat is niet voor niets, want je voorkomt er veel onverwachte kosten mee. 

Ben jij in 2022 op zoek naar een passende uitvaartverzekering? In dit artikel vertellen we je meer over wat een uitvaartverzekering precies is en waar je zoal op moet letten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Wat is een uitvaartverzekering en welke soorten zijn er?

Zoals de naam al zegt, is het een verzekering die je afsluit om de kosten van een uitvaart te dekken. Je sluit de verzekering af zodat nabestaanden niet komen te zitten met hoge kosten van een uitvaart. Dat is wel zo fijn, want voor een gemiddelde uitvaart betaal je zo tussen de  € 6.000 en € 10.000. Wat daarnaast prettig is aan een uitvaartverzekering is dat je bepaalde werkzaamheden uit handen geeft voor en tijdens een uitvaart. Wat veel mensen niet weten, is dat je voor iedereen in het gezin een uitvaartverzekering af kunt sluiten. Bij veel aanbieders zijn kinderen gratis meeverzekerd

Om te kijken welke uitvaartverzekering bij je past, is het aan te raden om te beginnen met uitvaartverzekering vergelijken. Daar zie je al gauw dat er verschillende uitvaartverzekeringen zijn waaruit je kunt kiezen, namelijk:

  • Natura uitvaartverzekering: bij deze uitvaartverzekering worden de diensten en benodigdheden bij een uitvaart volledig vergoed. Hierbij kun je kiezen voor een basispakket maar ook voor diverse extra’s. Bij een natura uitvaartverzekering bedenk je vooraf al wat je allemaal gedekt zou willen hebben. Op die manier komen nabestaanden niet voor vervelende financiële verrassingen te staan.
  • Kapitaal uitvaartverzekering: kies je voor een kapitaal uitvaartverzekering dan kies je voor een verzekering waarbij nabestaanden een bepaald bedrag krijgen uitgekeerd waarmee ze vervolgens de uitvaart kunnen bekostigen. Dit hoeft overigens niet; ze mogen het geld ook ergens anders aan uitgeven.
  • Combinatie uitvaartverzekering: een combinatie uitvaartverzekering is een combinatie van de bovenstaande twee verzekeringen. Je krijgt dus een deel van de kosten in natura vergoed. Daarnaast is er nog een geldbedrag om andere wensen te bekostigen.
  • Sommen uitvaartverzekering: tot slot is er nog de sommen uitvaartverzekering. Deze verzekering lijkt erg op de kapitaal uitvaartverzekering, maar dan met het grote verschil dat het geld van de sommen uitvaartverzekering wel besteed moet worden aan de uitvaart. Nabestaanden kunnen het geld dus niet voor iets anders gebruiken.

Let op: medische keuring bij verzekering

In je zoektocht naar een passende uitvaartverzekering kan het zijn dat je een medische keuring moet laten zien of dat je een vragenlijst met betrekking tot je gezondheid in moet vullen. Aan de hand daarvan kan een verzekeraar namelijk bepalen of ze je wel of niet kunnen verzekeren. Heb je onderliggend lijden of ben je net ernstig ziek geweest? Dan kan het zijn dat de verzekeraar de premie voor de uitvaartverzekering moet verhogen of ze je helemaal niet kunnen verzekeren. Veel verzekeraars bieden in dit soort gevallen wel andere producten aan, zodat je alsnog de kosten voor je uitvaart kunt dekken

Check de kosten van de premie voor uitvaartverzekering

Waar je ook naar moet kijken, is de hoogte van de premies. Je wilt immers wel weten hoeveel geld je per maand of per jaar kwijt bent aan de uitvaartverzekering. Bij sommige verzekeraars kun je je premie in één keer voor een heel jaar voldoen. Dat is vaak iets goedkoper dan wanneer je de premie per maand voldoet. Ook is het goed om te weten dat de premie hoger is wanneer je voor een hoger verzekerd bedrag kiest. Logisch natuurlijk. Daarom is het slim om van tevoren al na te denken over je uitvaartwensen of te kiezen voor een uitvaartverzekeraar waarbij je het verzekerde bedrag in de looptijd nog kan wijzigen. 

Begin met uitvaartverzekering vergelijken

Tot slot is het aan te raden om te beginnen met het vergelijken van uitvaartverzekeringen. Pas dan weet je echt wat je waar kunt krijgen voor welke prijs en welke dekking. Op die manier kun je uiteindelijk kiezen voor de uitvaartverzekering die bij jou past en weet je zeker dat je nooit te veel betaalt. Wist je dat je door te starten met uitvaartverzekering vergelijken al binnen drie minuten een uitvaartverzekering geregeld hebt?

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo