Waarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering belangrijk is

Als ondernemer loop je risico’s. Als je het goed doet, word je beloond voor het nemen van die risico’s, maar soms pakt het minder goed uit en kunnen de gevolgen groot zijn. Daarom is het belangrijk om als bedrijf goed verzekerd te zijn. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Een belangrijke verzekering die eigenlijk elke ondernemer zou moeten overwegen, is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die je beschermt tegen claims van derden voor schade of letsel die tijdens de uitoefening van je werkzaamheden zijn veroorzaakt. Dit kan variëren van materiële schade aan eigendommen van anderen tot letsel bij personen als gevolg van een fout of nalatigheid tijdens het werk. Een heel simpel voorbeeld: als je een gladde vloer hebt in je winkel en iemand glijdt uit, dan ben je dankzij deze verzekering beschermd.

Wat wordt er gedekt?

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt voor de kosten die voortvloeien uit schadeclaims die tegen je worden ingediend. Dit kan onder meer de kosten zijn van reparaties aan beschadigde eigendommen van derden, medische kosten als gevolg van letsel, en eventuele juridische kosten als er een rechtszaak volgt. Ook ben je vaak gedekt voor schade die wordt veroorzaakt door je werknemers of onderaannemers tijdens het uitvoeren van werkzaamheden namens jouw bedrijf.

Wat wordt er niet gedekt?

Het is belangrijk om te weten dat een aansprakelijkheidsverzekering zzp niet alles dekt. Schade aan je eigen eigendommen of letsel bij jou of je werknemers valt namelijk niet onder deze verzekering. Ook opzettelijk veroorzaakte schade of schade die voortvloeit uit illegale activiteiten worden natuurlijk niet gedekt. Het is daarom verstandig om de voorwaarden van de polis door te nemen. Wordt een specifiek risico niet gedekt, maar wil je hier wel voor beschermd zijn? Dan kun je overwegen om bepaalde aanvullende verzekeringen af te sluiten. 

Hoeveel kost het?

De kosten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kunnen behoorlijk variëren. Dat komt doordat de maandelijkse premie afhankelijk is van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal werknemers dat werkzaam is bij je bedrijf. Als je veel mensen op de loonlijst hebt staan, dan is de kans groter dat een van je werknemers schade aanricht bij een derde partij. De maandelijkse premie wordt dan hoger. Ook de branche waarin je actief bent kan invloed hebben op de premie, omdat de ene branche meer risico’s met zich mee brengt dan de andere.

Over het algemeen geldt echter dat de maandelijkse premie maar weinig is, vergeleken met de hoogte van een potentiële schadeclaim. Het is in ieder geval een goed idee om goed je huiswerk te doen en verschillende polissen met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt en dat je goed beschermd bent.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *