Wat is het verschil tussen bedrijfs­aansprakelijkheid en beroeps­aansprakelijkheid?

Als ondernemer wil je niet voor verrassingen komen te staan als het om aansprakelijkheid gaat. Er zijn twee belangrijke soorten aansprakelijkheid waar je op moet letten: bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid. Laten we eens kijken naar de verschillen tussen deze twee.

Bedrijfsaansprakelijkheid

Bedrijfsaansprakelijkheid, ook wel bekend als avb verzekering (Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven), heeft betrekking op schade die wordt veroorzaakt aan anderen door jou, jouw medewerkers, jouw bedrijf, jouw producten of jouw diensten. Dit kan variëren van materiële schade, zoals het per ongeluk om stoten van dure apparatuur bij een klant, tot lichamelijk letsel, zoals een klant die uitglijdt in jouw kantoor en gewond raakt.

Beroepsaansprakelijkheid

Beroepsaansprakelijkheid, ook wel bekend als een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering, richt zich specifiek op schade die ontstaat als gevolg van professionele fouten binnen jouw vakgebied. Dit type aansprakelijkheid is van toepassing wanneer je als professional, zoals een consultant, advocaat, architect, of boekhouder, fouten maakt die leiden tot financiële schade bij jouw klanten. Het kan gaan om verkeerd advies, nalatigheid, of andere beroepsfouten die financiële gevolgen hebben voor jouw cliënten.

Verschil 1: Hoe komt de schade tot stand?

  • Bedrijfsaansprakelijkheid: Dit soort aansprakelijkheid komt om de hoek kijken als jij, jouw medewerkers, jouw bedrijf, jouw producten of diensten schade veroorzaken aan anderen. Stel je bijvoorbeeld voor dat een medewerker tijdens een klus per ongeluk gereedschap laat vallen dat een klant weer fysieke schade aanricht.
  • Beroepsaansprakelijkheid: Hier hebben we te maken met schade die voortkomt uit professionele fouten die je maakt binnen je vakgebied. Bijvoorbeeld als je als accountant een fout maakt in de boekhouding van een klant, waardoor ze financiële schade lijden. Dan komt beroepsaansprakelijkheid om de hoek kijken.

Verschil 2: Wat voor schade is het?

  • Bedrijfsaansprakelijkheid: Dit omvat schade aan eigendommen of letsel aan personen, zelfs indirecte schade. Als je bijvoorbeeld per ongeluk een keuken in brand steekt terwijl je aan het koken bent voor een cateringklus, valt dit onder bedrijfsaansprakelijkheid.
  • Beroepsaansprakelijkheid: Hierbij draait het om directe of indirecte financiële schade. Stel je voor dat je als consultant verkeerd advies geeft aan een klant, wat resulteert in verlies van inkomsten voor hen. Dit is het soort schade waar beroepsaansprakelijkheid over gaat.

Verschil 3: Bij welk beroep geldt het?

  • Bedrijfsaansprakelijkheid: Dit kan iedere ondernemer overkomen, ongeacht de branche. Een ongeluk tijdens het werk, zoals bijvoorbeeld een kop koffie over de laptop van een klant, kan iedereen overkomen.
  • Beroepsaansprakelijkheid: Dit is vooral iets waar je je druk om moet maken als jouw beroep draait om advies geven, rekenen en professionele diensten verlenen. Denk aan beroepen als consultant, advocaat, accountant of architect. Deze professionals hebben een hoger risico op het maken van fouten die financiële gevolgen kunnen hebben voor hun klanten.

Deze verschillen maken duidelijk welke aansprakelijkheidsverzekering je nodig hebt. Bedrijfsaansprakelijkheid beschermt je tegen de ongelukjes in je bedrijf, terwijl beroepsaansprakelijkheid van belang is als je een professionele dienst verleent en er iets misgaat. Zorg ervoor dat je de juiste verzekering hebt om onaangename verrassingen te voorkomen. Dat is wel zo prettig voor jou en je toekomst als ondernemer!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo