Zakharova waarschuwt voor ‘Orwelliaanse media’

Door de aanhoudende verspreiding van valse waarheden dreigen de Westerse media hun geloofwaardigheid compleet te verliezen. Daardoor zullen mensen zich in toenemende mate afkeren van de gevestigde media en toevlucht zoeken tot alternatieve nieuwssites waar ook veel valse informatie op te vinden is. Daarvoor waarschuwt Maria Zakharova, de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Ze vreest ‘Orwelliaanse toestanden’ in de media, waarin feiten worden verdraaid en de media zich steeds meer profileren als promotiekanaal voor de regering.

Journalist CBS: Wat is uw reactie op de informatie die in de Amerikaanse media verschenen is over de contacten tussen procureur-generaal Jeff Sessions en de Russische ambassadeur Kislyak voorafgaand aan de verkiezingen?

Maria Zakharova: Nou, zoals dat in een van onze oude films gezegd wordt: “dit is simpelweg schandalig”. Wat er op dit moment gaande is in de Westerse media, meer concreet in de Amerikaanse media, is wat ik een vorm van vandalisme zou noemen. Een vorm van mediavandalisme. Mijn enige vraag is: Is dit het dieptepunt dat de Westerse media kan bereiken? Of kunnen ze nog lager gaan?

Ik keek vanmorgen op het internet en zag een CNN publicatie waarin gezegd werd dat Amerikaanse inlichtingendiensten onderzoeken of de Russische ambassadeur Kislyak een Russische spion is en of hij misschien andere spionnen rekruteert. Vele tientallen publicaties zijn er al verschenen die Russische diplomaten beschuldigen van spioneren, rekruteren en het ontmoeten van mensen. Het wordt door de media gespind alsof Russische diplomaten in Washington illegale activiteiten ondernemen.

Ik zal je een militair geheim vertellen, namelijk dat het werk van diplomaten is om contacten te leggen. Dat staat overal geschreven. Als ze geen contacten leggen en geen gesprekken voeren, dan zijn het geen diplomaten. Het type paspoorten dat door Rusland verstrekt is aan Kislyak en zijn team zijn diplomatieke paspoorten. Het is hun werk om ontmoetingen te hebben met beleidsmakers en met het politieke establishment in het land waar ze zitten.

Waar de Amerikaanse media mee bezig zijn is een campagne van totale desinformatie, niet alleen naar hun eigen publiek, maar ook naar de rest van de wereld. Uiteraard ligt de nadruk op het fabriceren van een publieke opinie in eigen land. Maar weet je wat ik zie? Eerst noemden we het een ‘informatiecampagne’, toen gingen we een stapje verder en noemden we het anti-Russische hysterie. Maar nee, het is nog veel erger… Dit is Orwell 1984. Nu weten weten over wie hij schreef toen hij het had over ‘Big Brother’.

In de Verenigde Staten is Big Brother de media, die zo ver van hun professionele ethiek en eigen competenties af staan. Ze beschuldigen en veroordelen op basis van compleet gefabriceerde leugens. Dit is wat momenteel gaande is. En het is erg beangstigend dat de media in de hitte van interne politieke conflicten zo geworden is, tot een instrument in het conflict tussen twee Amerikaanse regeringen. Ze riskeren een vernietiging van de autoriteit die de media nog heeft in het leveren van bepaalde informatie aan het publiek. Deze autoriteit wordt niet alleen in hun eigen land vernietigd, maar ook in de rest van de wereld.

Dit is een zeer gevaarlijke trend. Het voortdurend angst zaaien met zogenaamde illegale activiteiten van Russische diplomaten is onderdeel van een totale desinformatiecampagne. Iedereen begrijpt volledig dat het werk van een diplomaat is om contacten te leggen. Zou je willen publiceren hoeveel mensen er in de Amerikaanse ambassade in Moskou werken? En met wie zij allemaal contacten onderhouden? Niet interessant? Vraag het ze eens… en wat te denken van de hoeveelheid mensen in de media bij de Amerikaanse ambassade in Moskou? Zou je willen weten hoeveel mensen daar werken? Nee? Dat is jammer, want het is best interessante informatie… Dat zou heel veel vragen beantwoorden.

Wat je moet begrijpen is dat je een soort onderscheid moet maken. Iedere vorm van kleuring van de verkiezingen, wat vandaag de dag gebeurt, is simpelweg het fabriceren van een wereldwijd wantrouwen ten aanzien van de autoriteit van de media. We kunnen dit niet op een andere manier categoriseren.

Het meest recent waren de absoluut misselijkmakende Westerse – vaak Amerikaanse – publicaties ten aanzien van Russische diplomaten die ons recent ontvallen zijn. Ja, ook wij willen geloven dat mensen als Kadakin, Churkin en Karlov voor altijd zouden blijven leven. Maar het zijn mensen, ze werden vermoord of kwamen te overlijden.

Ten aanzien van Karlov, hij werd vermoord als onderdeel van een terreurdaad. Niet alle Amerikaanse publicaties erkenden dat dit een moordaanslag was. Velen begonnen de moordenaar te verdedigen. Voor wat betreft Vitaly Churkin, de hoeveelheid moddergooien en alle informerende provocaties die we in de Amerikaanse media zagen… om eerlijk te zijn had zelfs ik dat niet verwacht.

Een voorbeeld van vandaag is dat zelfs mijn eigen collega’s in het ministerie van Buitenlandse Zaken mij vragen: “Is dit waar?” Als al deze ‘abacadabra’, inclusief samenzweringstheorieën, in de wereldwijde media terechtkomt. Kun je nagaan hoe erg de situatie geworden is?

Sorry dat ik het voor een derde keer moet herhalen, maar dit probleem is veel groter en veel enger dan het op het eerste gezicht lijkt. In het verleden schreven auteurs op persoonlijke titel en op naam van de uitgever, waarmee ze een zekere autoriteit verkregen. De basis van hun werk was vertrouwen. Wat nu gebeurt is een wereldwijde tragedie, de vernietiging van het vertrouwen in de autoriteit van de media als geheel.

Wat zal er in de toekomst gebeuren? Ik durf er niet over na te denken welke doos van Pandora ze geopend hebben, als je bedenkt dat ook terroristische organisaties toegang hebben tot mediatechnologie. De bevolking zal zich met honderdduizenden van de traditionele media afkeren en informatie zoeken op het internet, waar ze écht op valse informatie kunnen stuiten. Dat is een zeer gevaarlijke ontwikkeling die nu gaande is.

De recente berichten over Montenegro vallen hier ook onder. Sommige Russische diplomaten werkten er wel, anderen niet, sommige voornamen die bij andere achternamen hoorden, of niet…

Heeft de kant van Montenegro officieel materiaal, dan willen we daarmee aan de slag. De rest is leugens en vals nieuws. De trend is niet nieuw. Herinner je de smeercampagnes van de media tegen de Olympische Spelen in Sochi? Russische doping, waarvan de verdenkingen nu onjuist bleken? Aleppo? Vandaag is het de smeercampagne tegen Russische diplomaten. Ik kan je vertellen dat het resultaat erg droevig zal zijn, namelijk een massale afkeer van alle traditionele media. Dit wordt de nieuwe realiteit.

Deze video werd naar het Engels vertaald door Inessa S, klik hier voor meer video’s

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Zakharova waarschuwt voor ‘Orwelliaanse media’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders