Begin jong met vermogensopbouw

Bron: Pricewise

De beste tip die men kan krijgen omtrent vermogensopbouw is: begin jong. Wat het financiële doel ook is, een vermogen komt altijd mooi van pas. Met een spaarrente die steeds verder zakt is beleggen een uitstekende manier om zelf vermogen op te bouwen. Door jong te beginnen en een lange horizon aan te houden, kan een mooi rendement behaald worden.

Rente op rente

Rente op rente zorgt ervoor dat een kleine inleg uit kan groeien tot een mooi kapitaal. Met de lage spaarrente is rente op rente over je spaargeld minder interessant. De spaarrente is namelijk een percentage van het totale bedrag dat op een spaarrekening staat. Deze spaarrente wordt jaarlijks extra op de rekening gestort. Door over dit rentebedrag het volgende jaar weer rente te ontvangen gaat het sparen steeds iets sneller. Beleggen kan een interessante vorm zijn om geld apart te zetten en daar rendement mee te behalen. Specifieke vormen van beleggen worden gekenmerkt door een jaarlijkse vergoeding, zoals rente op obligaties en dividend op aandelen. Hier profiteert de belegger ook van rente op rente. Dit effect staat ook wel bekend als het “sneeuwbaleffect” van dividendbeleggen. Weet wel dat de waarde van beleggingen kan verminderen, waardoor deze vorm van vermogensopbouw een hoger risico heeft dan sparen.

Koerswinst

Naast rente op rente zit de opbrengst van de meeste beleggingen in de koerswinst. Dit wil zeggen dat er winst gemaakt wordt op het moment dat de beleggingen voor een hoger bedrag verkocht dan aangekocht worden. Om hiervan te profiteren, valt het aan te raden om te beleggen voor de lange termijn. Dips in de markt worden uitgezeten en het is niet nodig om de beleggingen met verlies te verkopen. Het is zowel mogelijk om in één keer een groot bedrag inleggen om te gaan beleggen als periodiek geld te beleggen. De koers van aandelen wisselt altijd, waardoor het verstandig kan zijn om periodiek aan te kopen. Sommige aandelen worden hoog aangekocht en anderen voor een lage prijs, waardoor de gemiddelde aankoopprijs waarschijnlijk lager ligt dan wanneer er in één keer een groot bedrag is geïnvesteerd.

Beleggen voor weinig geld

Het vermogen van Nederlandse huishoudens groeit jaarlijks en tegenwoordig is het al mogelijk om te beleggen met enkele tientjes per maand. Dit bedrag kan over de komende (tientallen) jaren uitgroeien tot een flinke spaarpot. Eigenlijk is het altijd wel mogelijk om bijvoorbeeld €50,- per maand te investeren. Kijk bijvoorbeeld of het mogelijk is om te besparen op de vaste lasten, door overstappen energie, goedkoper boodschappen te doen of een aantal abonnementen de deur uit te doen. Het geld dat op deze manier bespaard wordt, wordt waarschijnlijk niet gemist want het werd voorheen toch al uitgegeven en kan direct geïnvesteerd worden op een beleggingsrekening.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *