Pensioen3daagse: Sta even stil bij uw pensioen

Van 31 oktober tot en met 2 november organiseert Wijzer in Geldzaken de Pensioen3daagse. Tijdens de Pensioen3daagse verzorgen financiële dienstverleners en werkgevers allerlei activiteiten. Zo willen zij consumenten en werknemers meer inzicht geven in hun pensioen. Een mooi moment om even stil te staan bij uw situatie.

Weet u al hoe u er later voor staat? Hoeveel pensioen krijgt u? En hoeveel AOW? Heeft u een tekort? Of komt u straks precies uit? Op de website van Centraal Beheer kunt u het heel makkelijk berekenen. Misschien wilt u een extra potje opbouwen voor uw pensioen. Zodat u straks iets meer te besteden heeft. Of eerder kunt stoppen met werken. U kunt daarvoor bijvoorbeeld sparen of beleggen.

Sparen voor uw pensioen

U kunt in 1 keer of regelmatig geld opzij zetten op een spaarrekening. Als u bijvoorbeeld maandelijks spaart, bouwt u langzaam maar zeker een mooi bedrag op. De spaarrente is nu wel erg laag. Wilt u meer uit uw spaargeld halen? Dan kunt u er ook voor kiezen om uw geld een tijdje tegen een afgesproken rente vast te zetten. De rente is dan ook vaak iets hoger. Een andere optie is het afsluiten van een lijfrente. U spaart dan belastingvriendelijk voor een aanvulling op uw pensioen.

Met sparen krijgt u uw geld altijd terug

Zelfs als de bank waarbij u spaart failliet gaat, is uw spaargeld bij de meeste banken tot €100.000,- per persoon veilig dankzij het depositogarantiestelsel. Deze garantie geldt niet per spaarrekening, maar voor uw totale spaartegoed bij een bank.

Beleggen voor uw pensioen

Beleggen levert op de langere termijn vaak meer op dan sparen. U kunt 1 keer een bedrag storten. Of bijvoorbeeld elke maand een kleiner bedrag. Uw geld kan ook minder waard worden. En aan beleggen zijn kosten verbonden. Over het algemeen geldt bij beleggen: hoe meer risico u neemt, hoe meer rendement u mag verwachten. Er zijn allerlei manieren om uw risico te spreiden. Bijvoorbeeld beleggen in een mixfonds.

Hoe bereidt u zich voor op uw pensioen?

Sparen of beleggen? Of misschien een combinatie? Bekijk wat het u kan opleveren.

Artikel in samenwerking met Centraal Beheer

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Pensioen3daagse: Sta even stil bij uw pensioen

 • Poppenkast

  Met sparen krijgt u uw geld altijd terug? Dat lijkt mij niet! Zeker niet vanuit koopkracht bezien. Tel daar de vermogens-rendement-diefstal-heffing bij en je zit al gauw op 3% verlies (inflatie en belasting) Het spaarrendement kun je wel bijna verwaarlozen. Dan het risico als zuid E.U. banken gaan omvallen, waarbij alle E.U. banken deze overeind moeten houden en het risico van een banken run denkbeeldig is. Weliswaar is beleggen interessanter, maar de KW verhoudingen staan thans torenhoog! Er hoeft maar iets te gebeuren in China, Noord Korea, Midden Oosten of Japan en een forse correctie ligt voor de hand. Ook onroerend goed wordt door de politiek, net als de auto, als een melkkoe gezien en de prijzen zijn ook stevig gestegen. Veel mensen zijn al blij als de maand om is. Raak je met je spaargeld voor je pensioen rond de 50 of 55 jaar werkeloos, en je komt niet of moeilijk aan de bak, dan moet je je zuur verdiende pensioen opeten, voordat je bijstand krijgt. Dan zeg je bij jezelf: Had ik er maar van geprofiteerd!

  Beantwoorden
 • Fan van Mises

  Financiële onafhankelijkheid is nauwelijks te realiseren binnen het huidige systeem. Heb je schulden, dan ben je geknecht. Heb je wat geld over, dan wordt je bestolen.
  Je kunt niet anders dan het buiten het systeem te doen. Maar dat is dan weer officieel illegaal.

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   Als je vermogen hebt kun je dat maar beter bewaren in de vorm van tastbare bezittingen. Mooie kunst, sieraden, vastgoed, grond, goud, allemaal hebben ze zo hun eigen voor en nadelen, maar in een valutacrisis weet je tenminste dat je nog wat in handen hebt.

   Beantwoorden
 • Luister eens

  De Quote 500.. Gister zit Joop van de Ende bij Pauw te piepen dat hij in de Quote vermeld staat met zijn anderhalf miljard… man man wat een vertoning.. Laat de kloof maar groeien , man van het jaar zag zn vermogen met 20 miljoen PER MAAND ? toenemen… Bedankt Draghi…laat het gepeupel maar vechten voor die overgebleven eurootjes..

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *