WGC: Trends goudmarkt in derde kwartaal 2012

Het derde kwartaal van vorig jaar was erg sterk, omdat de goudprijs rond die tijd records brak in veel verschillende valuta, waaronder de dollar en de euro. De WGC registreerde in Q3 2011 een wereldwijde goudvraag van 1.223,5 ton, tegenover 1.084,6 ton in Q3 2012. De goudvraag in het derde kwartaal van dit jaar vertegenwoordigde een totale waarde van omgerekend $57,6 miljard, waaruit we kunnen afleiden dat de gemiddelde goudprijs gedurende deze periode $53.107 per kilo / $1.652 per troy ounce was.

Vergeleken met het derde kwartaal van een jaar eerder was de vraag naar goud voor juwelen en voor de technologiesector iets lager (respectievelijk -9,2 en -7 ton). Ook kochten centrale banken in het derde kwartaal van dit jaar wat minder goud dan diezelfde periode vorig jaar (43,2 ton minder). De 11% daling van de vraag vergeleken met een jaar eerder komt voor het grootste gedeelte voor rekening van de beleggers. Die kochten minder fysieke goudbaren en munten (-128,1 ton) dan vorig jaar en namen in plaats daarvan een grotere positie in de verschillende goud-ETF’s. Deze beleggingsproducten zagen als gevolg van een toenemende belangstelling hun goudaankopen met 48,6 ton toenemen ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. Onderstaande grafiek laat dat zien (alle grafieken in dit bericht zijn klikbaar voor een grotere versie). Klik hier voor het volledige 32 pagina’s tellende rapport (PDF).

Verandering totale goudvraag Q3 2012 versus Q3 2011

Beleggingsvraag

De vraag naar beleggingsgoud (de som van goudbaren, munten en ETF’s) was in het derde kwartaal van 2012 met 79,5 ton 16% lager dan een jaar geleden. In dollars was dit een verschil van $22,8 miljard. De dalende vraag naar beleggingsmunten en goudbaren werd deels opgevangen door een toegenomen vraag naar goud van ETF’s en andere beleggingsproducten. Het derde kwartaal van dit jaar was erg goed voor de ETF’s, want met een totale vraag van 136 ton was dit de beste periode sinds Q2 2010. Ook was de vraag hoger dan het 5-jaars gemiddelde van 88,9 ton. Onderstaande grafieken laten de beleggersvraag naar goud per regio en de verhouding tussen ETF’s en goudbaren en -munten zien.

Totale vraag naar gouden munten en baren per regio

Regionale vraag naar gouden baren en munten in Q3 2011 en Q3 2012

Munten en baren versus ETF’s vanaf 2009 tot en met 2012

Totale vraag naar gouden munten en baren per kwartaal vanaf Q3 2009

Juwelen

De vraag naar goud voor het maken van juwelen bedroeg in het derde kwartaal van dit jaar 448,8 ton, goed voor een waarde van $23,8 miljard. Vergeleken met een kwartaal eerder steeg de vraag vanuit deze sector met 8%, maar jaar-op-jaar was een lichte daling van 2% waaeembaar. Vooral in China, Saudi-Arabië, de VS en in Europa zakte de vraag naar gouden juwelen. Daar tegenover stond een sterke groei van de vraag naar gouden sieraden in India. Met 136,1 ton nam India alleen maar liefst 30% van de wereldwijde vraag naar gouden sieraden voor haar rekening. Omgerekend naar roepies werd er in het derde kwartaal van 2012 bijna een recordhoeveelheid omgezet in goud, namelijk 399 miljard. Dat was bijna gelijk aan de vorige piek van 400 miljard roepie aan goud dat in het eerste kwartaal van 2011 in India werd omgezet in juwelen.

In het derde kwartaal van 2012 vormde India dus een positieve uitzondering op de rest van de wereld, door 9,3% meer goud te gebruiken voor sieraden dan in hetzelfde kwartaal van 2011. Wereldwijd zakte de vraag naar goud voor juwelen jaar-op-jaar met 9,2%, zoals ook de tweede grafiek hieronder laat zien.

Wereldwijde vraag naar goud voor juwelen sinds Q3 2009

Vraag naar goud voor juwelen per regio

Technologiesector

In de technologiesector werd in het derde kwartaal $5,7 miljard aan goud gebruikt, omgerekend dus 108,2 ton. De vraag vanuit de technologiesector liet voor het vijfde kwartaal op rij een jaar-op-jaar daling zien. Dit hangt vooral samen met een negatiever sentiment van consumenten in belangrijke afzetmarkten. Hierdoor is er minder vraag naar elektronica waar goud in verwerkt wordt. In Japan en Zuid-Oost Azië liep de vraag naar elektronica een klein beetje terug, in Europa en Noord- en Zuid-Amerika wat meer. Over het algemeen is dit segment van de markt vrij stabiel, zoals ook onderstaande grafiek laat zien.

Goudvraag vanuit technologiesector blijft bijzonder constant op ongeveer 110 ton per kwartaal

Vraag en aanbod fumdamentals

In het rapport van de WGC worden ook cijfers verstrekt over de totale goudvraag in de afgelopen jaren (2002 t/m 2011) en kwartalen (Q3 2006 t/m Q3 2012). De eerste grafiek hieronder laat het totale aanbod van goud per kwartaal zien vanaf het derde kwartaal van 2009 tot en met het derde kwartaal van dit jaar. Op deze grafiek is goed te zien hoe belangrijk de recycling van goud is voor het totale aanbod.

 

Goudaanbod per kwartaal, recycling vormt belangrijke component van totale aanbod

Verandering goudmarkt van 2002 tot en met 2012

De tweede grafiek is door Marketupdate samengesteld en is gebaseerd op data van de World Gold Council, de LBMA en Thomson Reuters GFMS. Deze grafiek brengt goed in beeld hoe de samenstelling van de goudvraag wereldwijd is veranderd van 2002 tot en met 2012. Tien jaar geleden bestond de goudvraag voor het merendeel uit juweliers en waren centrale banken nog verkopers van honderden tonnen goud per jaar. In 2011 en 2012 wordt er procentueel veel minder goud omgezet in juwelen en gaat er veel meer goud naar beleggers in de vorm van goudbaren, gouden munten en door uitbreidingen van ETF’s. Centrale banken zijn de laatste jaren weer netto kopers geworden van een aanzienlijke hoeveelheid goud, waardoor de prijs blijvend ondersteund wordt.

De wereldwijde goudvraag per jaar van 2002 tot en met 2012

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *