duurzaamheid op kantoor

Investeren in duurzaamheid op kantoor

Het verduurzamen van kantoren wordt steeds belangrijker in een wereld die zich steeds bewuster wordt van de impact van menselijke activiteiten op het milieu. Een duurzaam kantoor kan niet alleen de ecologische voetafdruk verminderen, maar ook kosten besparen en een gezondere werkomgeving bieden voor medewerkers. In deze blog zullen we enkele praktische stappen bespreken die je kunt nemen om te investeren in duurzaamheid op jouw kantoor. Lees hier ook meer over hoe je moet investeren in je medewerkers zelf.

Inrichten kantoortuin

Een kantoortuin biedt verschillende voordelen voor zowel werknemers als je onderneming. Allereerst bevordert een kantoortuin de productiviteit van je medewerkers, omdat ze in de pauze een frisse neus kunnen halen. Een ander voordeel is de esthetische waarde van een kantoortuin. Het toevoegen van groen en natuurlijke elementen kan de algehele uitstraling van het kantoor verbeteren en een positieve indruk maken op zowel werknemers als bezoekers. Bovendien hoeft een kantoortuin niet onderhoudsrijk te zijn. Wanneer je vetplanten zoals sedum plant, dan heb je maar weinig zorg aan je tuin.

Kiezen voor zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen is een effectieve manier om de duurzaamheid op kantoor te verhogen. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit, waardoor de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt verminderd en de CO2-uitstoot wordt verlaagd. Door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, kan je jouw ecologische voetafdruk op kantoor aanzienlijk verkleinen.

Of liever een groen dak?

Heb je liever geen lelijke panelen op het dak van je bedrijfspand? Kies dan voor een groen dak om de duurzaamheid te verhogen. Groendaken bestaan uit een laag vegetatie die op het dakoppervlak wordt geïnstalleerd. Deze vegetatielaag kan bestaan uit verschillende plantensoorten, zoals sedum op je dak, grassen of kruiden. Groendaken bieden verschillende voordelen voor zowel je kantoor als het milieu. Ten eerste helpen ze bij het verminderen van de hitte in stedelijke gebieden door zonlicht te absorberen en de warmteafgifte te verminderen, waardoor je kantoor in de zomer koeler blijft. Dit kan weer leiden tot lagere energiekosten voor airconditioning.

Afval scheiden

Ten eerste is het aan te raden om minder afval te genereren. Ten tweede is het raadzaam om het afval dat je genereert te scheiden. Zorg er dus voor dat je een container hebt voor plastic, GFT en papier, zodat je het voor je medewerkers mogelijk maakt om te recyclen en zelf hun steentje bij te dragen aan die circulaire economie. Meer weten over afval en de rol van duurzame verpakkingen? Lees het hier!

duurzaamheid op kantoor

Duurzame inkoop

Ook met de inkoop van producten, grondstoffen of materialen kun je duurzaam denken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je eigen productieproces erop gericht is om recycling te bevorderen of de doorverkoop van producten. Let ook op de herkomst van geïmporteerde producten en materialen. Je kunt op het MVO checken wat de herkomst en impact is van producten/materialen die je inkoopt. Kies voor duurzame leveranciers.

Isoleren bedrijfspand

Het isoleren van een bedrijfspand is een belangrijke stap om de duurzaamheid op kantoor te verhogen. Goede isolatie helpt om warmte in de winter binnen te houden en koelte in de zomer vast te houden, waardoor de behoefte aan verwarming en koeling wordt verminderd. Dit resulteert in een lager energieverbruik en lagere energiekosten voor je bedrijf. Door te investeren in hoogwaardige isolatiematerialen voor muren, vloeren, en daken, kan je bedrijfspand comfortabeler worden gemaakt voor werknemers, terwijl tegelijkertijd de ecologische voetafdruk wordt verkleind. Bovendien kan het isoleren van je gebouw helpen om geluidsoverlast te verminderen, wat bijdraagt aan een rustige en productieve werkomgeving.

Duurzaam vervoer

Door te stimuleren dat je werknemers met het openbaar vervoer of met de fiets naar het werk te komen, draag je ook je steentje bij in het beperken van woon-werkverkeer. Je kunt ook zorgen voor leases van elektrische auto’s of hybride werken invoeren, waarbij je medewerkers deels thuis en deels op kantoor werken.

Bespaar energie

Op kantoor gebruik je veel energie in met name elektriciteit. Dat zul je blijven houden, want computers, licht en andere zaken hebben energie nodig. Je kunt echter wel het energieverbruik terugdringen door op sommige kleine dingen te letten:

  • Zet de verwarming uit in lege ruimtes.
  • Zorg dat radiatoren vrij staan, zodat warmte vrij kan stromen.
  • Zet de thermostaat al uit een uur voordat je dicht gaat.
  • Doe het licht uit in lege vertrekken.
  • Beperk printopdrachten en als je moet printen, doe dit op duurzaam papier.
  • Schakel de computers helemaal uit aan het einde van de werkdag.

Verduurzamen is daarbij niet alleen aan te raden op kantoor, maar verduurzamingen in huis werpen ook hun vruchten af. Zet met bovenstaande tips de eerste stappen. Naast het verduurzamen van jouw kantoor of huis kan het ook zeer waardevol zijn om te gaan investeren in duurzaamheid. of te kijken hoe je jouw ruimte met innovaties met meubel-en interieurbouw kunt inrichten.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo