Column: Als er een schaap over de dam is…

Het tijdperk waarin de Verenigde Staten het alleen voor het zeggen hadden in de wereld lijkt ten einde te lopen. Haar mislukte poging om de regering in Syrië omver te werpen zal misschien wel de geschiedenis in gaan als het kantelpunt in de transitie naar een multipolaire wereld. Opkomende machten als China en Rusland hebben hun krachten gebundeld en durven vaker tegengas te geven, waarbij ze steeds meer bondgenoten aan zich weet te binden.

Met het One Belt One Road (OBOR) programma en de lancering van de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) bundelt China de economische krachten op het Aziatische continent, terwijl de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) de militaire samenwerking tussen deze landen moet versterken. Ondertussen worden landen als Iran, Turkije en Syrië door Rusland voorzien van de meest geavanceerde S-300 en S-400 luchtafweersystemen.

Multipolaire wereld

Los van elkaar lijken dit geen significante gebeurtenissen, maar als je van een grotere afstand kijkt zie je dat het Aziatische machtsblok van China en Rusland steeds meer tegenwicht begint te bieden aan de imperialistische ambities van de Verenigde Staten. Het ingrijpen van Rusland in Syrië heeft duidelijk gemaakt dat er niet meer één supermacht is die bepaalt wat er in de wereld gebeurt. Syrië werd bijna verwoest, maar kon er dankzij hulp van bondgenoten als Rusland, Iran en China toch weer bovenop komen. Het mislukken van de ‘regime change’ in Syrië heeft andere landen in de wereld het vertrouwen gegeven om hun eigen pad te volgen, ook als dat tegen het belang is van de Verenigde Staten.

In het verleden probeerde Irak onder leiding van Saddam Hussein olie in euro’s verhandelen, terwijl de Libische kolonel Ghaddafi olie in een nieuwe door goud gedekte valuta wilde verhandelen. Deze initiatieven werden door de Verenigde Staten geblokkeerd, maar het is de vraag hoe lang dit soort initiatieven overdrukt kunnen blijven. De laatste jaren zien we dat de Amerikaanse sancties tegen verschillende landen steeds vaker contraproductief werken. Iran werd door Amerikaanse sancties tegen het nucleaire programma enige tijd afgesloten van het Amerikaanse financiële systeem, met als resultaat dat het land haar olie vandaag de dag niet meer in dollars, maar in euro’s afrekent. De euro is momenteel zelfs de belangrijkste internationale handelsmunt van het land.

Als er een schaap over de dam is…

Drie weken geleden schreef ik in mijn column dat Amerikaanse sancties tegen Venezuela tot een vergelijkbare uitkomst zouden kunnen leiden. Door afsluiting van het Amerikaanse banksysteem zou het land kunnen overwegen olie in euro’s of yuan af te rekenen. En inderdaad, afgelopen woensdag maakte de regering van Maduro haar plannen bekend om olie voortaan in euro’s af te rekenen en handelaren aan te sporen alle banktegoeden om te zetten naar euro’s. Ook vermeldt Venezuela de prijs van een vat olie sinds vrijdag in Chinese yuan, terwijl die prijs voorheen in dollars genoteerd stond.

Misschien is de impact van deze maatregelen gering, maar het mag duidelijk zijn dat de monopoliepositie van de Amerikaanse dollar als wereldmunt op de langere termijn plaats zal maken voor een systeem van verschillende handelsmunten. Mijn verwachting is dat de euro daarin een niet te onderschatten rol zal gaan spelen…

Frank Knopers

gs-logo-breed

Deze column van Frank Knopers verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

13 gedachten over “Column: Als er een schaap over de dam is…

 • Poppenkast

  Zoals eerder gesteld, zou de €. samen met de Yuan en of Roebel de $ als wereldmunt kunnen gaan verdringen. De vraag is of deze strategie, precies zoals de V.S. toegepast heeft de € sterk maakt, ondanks de forse schuldenberg van de zuidelijke E.U. landen. Wanneer de € mondiaal gebruikt wordt om de notoire zuidelijke E.U. landen op de been te houden, zal de €/E.U. uiteindelijk het zelfde lot treffen als de $/V.S. in het vooruitzicht heeft.

  Beantwoorden
  • waterman10

   Dat zou een mogelijk scenario kunnen worden. Vooralsnog zijn het de zuidelijke landen die niet uit de schulden komen. Het Noorden moet er daarom dus voor waken niet mee gezogen te worden in hun schulden. Wanneer het gezamenlijke € project geen kans tot overleving meer ziet, moeten alle samenwerkingsovereenkomsten verscheurd worden. Het sterkere Noorden moet dan een nieuwe valuta leven in blazen. Een Benelux munt of iets dergelijks met Duitsland erbij. Daarom is het verstandig om ook een deel van je persoonlijk € spaarvermogen om te zetten in fysiek edelmetaal omdat je nooit kunt weten welke koers slechte kapiteins gaan inzetten. Met fysiek achter de hand heb je in ieder geval het roer van je schip enigszins nog een beetje zelf in de hand.

   Beantwoorden
 • VS blunders, 1, 1992 met behulp van Gorbatsjov stort het Sovjet systeem in maar helaas blijkt als zeer snel dat, erop en erover voor de VS een brug te ver is inzake Rusland.
  VS blunders 2 , Globalisering het doel was feitelijk simpel zorg dat Machtig Duitsland en zijn EEG ontdaan worden van hun macht middels productie van EEG nu EU maar ook andere over te hevelen naar China om zo op termijn via China een VOLLEDIGE omsingeling van Rusland te verkrijgen en om Blunder 1 niet weer te begaan.
  VS Blunders 3 Midden Oosten Iran zeer belangrijk in de omsingeling Rusland middels een oorlog in Irak volledig onbelangrijk maar omdat Hossein besloot om de dollar Niet meer te gebruiken als rekeneenheid voor de oliehandel werd een oorlog gevoerd.
  VS blunders 4 Arabische lente en via Engeland en Frankrijk Libië te vernietigen.wat feitelijk alleen de VS hielp en EU in grote problemen brengt.
  VS blunders 5, regime chance Syrië, notabene enig bondgenoot Rusland buiten eigen landsgrenzen.
  VS blunders 6, In Syrie falsflag operatie uitvoeren middels chemie wapens die niet bestaan wat uiteraard door de BESTE geheimendienst in de Wereld FSB per direct ontzenuwd word, hoe dom kun je wezen..
  VS blunders 7, Oekraïne crisis en het gevolg dat Rusland zijn nieuwe, TIJDELIJKE< bondgenoot China word.
  Simpel China en Rusland (militair) zijn heden de enige macht in de wereld.
  Als je het bovenstaande leest is het makkelijk te begrijpen dat Venezuela zich sterk voelt om de dollar vaarwel te zeggen.
  Dit is mede het gevolg van dat Kazachneft, Rosneft, en Tartanneft de werkelijke eigenaren zijn van de venezelaanse olie bedrijf PVDSA.overigs dit geld ook voor PETROBAS waar een Chinees meerderheidsbelang aanwezig is.
  Een ieder snapt dat het met de almacht VS gedaan is.
  Maar een kat in het nauw maakt rare sprongen en dat is de rede dat Putin en Jing op hun hoede zijn.

  Beantwoorden
  • waterman10

   Denk maar niet dat het met de almacht van Amerika gedaan is.
   Ook Amerika is op z’n hoede en zij zijn niet de enige in de wereld die rare sprongen maken.

   Beantwoorden
   • VS gaat ten onder op gelijke wijze als de Sovjet Unie.
    Politieke chaos word dan dermate groot dat bestuurlijk het land niet te besturen valt.
    Daarnaast zal dan ook aan de oppervlakte komen dat zij wel 650 marine schepen bezitten alleen helaas geen voldoende goed getrainde manschappen.
    Dan hebben zij nog een luchtmacht die ook uitblinkt in chaos.
    Och dan is er ook nog de infanterie die alleen maar steeds verliest.
    Ruimtevaart hangt voor 100% aan Rusland.
    Het land is wat infrastructuur betreft in verval, Schulden van de staten is ca 150% van nationale schuld.
    Lees eens wat van heel lang terug Het Romeinse rijk is op exact de zelfde wijze onderuit gegaan.

    Beantwoorden
    • waterman10

     Hier ben ik het alleen eens met je voor wat betreft de Amerikaanse gemaakte schulden. Wat betreft het militair industrieel complex onderschat je Amerika wel heel gemakkelijk. Het niveau van militaire prestatie onder de manschappen (soldaten-onderofficieren- officieren)als ook vrouwen moet je ook niet onderschatten. Of Amerika ten onder zal gaan betwijfel ik. Hoogstens van binnenuit als gevolg van een eigen door zio agent A Jones of rednecks opgestookte rassen burger oorlog.

     Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *