Iran neemt afscheid van petrodollar en wil olie in euro

Iran heeft besloten voortaan alleen maar euro’s te accepteren in ruil voor haar olie, zo schrijft Reuters. Dat geldt dus niet alleen voor de nieuwe contracten die Iran gesloten heeft sinds het opheffen van de sancties, maar ook voor oude contracten en de nog openstaande rekeningen die door de sancties tegen het Iraanse banksysteem niet betaald konden worden.

Iran heeft sinds het opheffen van de sancties begin dit jaar verschillende deals gesloten met onder andere Total (Frankrijk), de raffinaderijen van Cepsa en Litasco (Spanje), Hellenic Petroleum (Griekenland), Eni (Italië) en en de handelstak van Lukoil (Rusland).

Olie in euro

“In onze facturen noemen we een clausule dat de kopers van de olie dienen te betalen in euro’s, waarbij de wisselkoers met de dollar ten tijde van de levering van de olie gehanteerd dient te worden”, zo verklaarde iemand van de National Iranian Oil Company (NIOC) tegenover Reuters. “Iran is om politieke reden van de dollar naar de euro overgestapt”, zo voegde hij eraan toe.

dollar-euro-burning-billsOpenstaande rekeningen van enkele miljarden dollars moeten vanaf nu ook met de euro betaald worden. Tijdens de sancties werd Iran afgesloten van een belangrijk belangrijk internationaal betalingssysteem, waardoor rekening in dollars niet betaald konden worden. Wel kon Iran nog olie afrekenen met fysiek goud en in een aantal andere valuta, zoals de Omaanse rial en de dirham van de Verenigde Arabische Emiraten.

De overstap van dollars naar euro’s is een logische stap, omdat Europa nu al de grootste afnemer is van Iraanse olie. Iran probeert al sinds 2007 de leden van de OPEC te overtuigen de doller als munteenheid voor de internationale oliehandel te vervangen door de euro. “Veel Europese bedrijven snellen zich naar Iran om zaken te doen, dus het is zinvol de opbrengsten in euro te ontvangen”, zo verklaarde Robin Mills van het in Dubai gevestide Qamar Energy tegenover Reuters.

Iran heeft de vierde grootste bewezen oliereserves ter wereld en is in staat haar productie verder op te schroeven. Daardoor kan de oliehandel van Iran met tientallen miljarden euro’s toenemen.

Meer over dit onderwerp:

iran-oil-euro

Einde petrodollar? Iran rekent olie voortaan in euro af

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *