Topman van Total wil grotere rol voor de euro

Christophe de Margerie, topman van de Franse oliemaatschappij Total, heeft afgelopen zaterdag gezegd dat de euro een grotere rol moet spelen in het internationale handelsverkeer. Dat schreef Reuters afgelopen weekend. Hij reageerde daarmee op vragen van Franse beleidsmakers ten aanzien van het gebruik van de euro als handelsmunt. Frankrijk wil vaker euro’s gaan gebruiken in het internationale betalingsverkeer, nadat het Franse BNP Paribas een boete van $9 miljard had gekregen voor het negeren van Amerikaanse sancties op dollartransacties met bepaalde landen.

Europese landen willen zich niet langer de les laten lezen door de Verenigde Staten en weten dat ze met de euro een sterk alternatief in handen hebben voor de dollar. De munt wordt al door meer dan 300 miljoen Europeanen gebruikt en krijgt ook ver buiten Europa steeds meer erkenning. Een voorbeeld daarvan is India, dat ruwe olie uit Iran in euro’s wenst af te rekenen.

“Geen reden om dollars te gebruiken”

Volgens Margerie is er geen enkele reden om olie af te rekenen in dollars. Het gegeven dat de olieprijs wordt uitgedrukt in dollars wil nog niet zeggen dat leverancier en afnemer ook in dollars moeten handelen. Een scenario waarin de dollar helemaal niet meer gebruikt wordt doet Margerie af als ‘niet realistisch’. Wel is hij ervan overtuigd dat het goed is als de euro vaker gebruikt wordt in het internationaal handelsverkeer.

Grotere rol voor de euro

De Franse Minister van Financiën, Michel Sapin, wil met zijn collega’s uit andere lidstaten van de Eurozone overleggen hoe de euro vaker gebruikt kan worden in internationale handel. “Dit zou een manier zijn om bedrijven die handel drijven buiten Amerikaans territorium te beschermen, indien deze bedrijven transacties uitvoeren die in hun eigen land volkomen legaal zijn”, aldus Sapin.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.