Iran sluit miljardendeals in Europa, Rusland en China

Iran heeft de afgelopen dagen met verschillende handelspartners in Europa en Rusland belangrijke deals gesloten. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste uitkomsten van de afgelopen dagen. Met het aflopen van de sancties kunnen landen kun handelsrelatie met Iran herstellen, een interessante handelspartner vanwege de grote olievoorraden en de afzetmarkt van 80 miljoen inwoners.

Italië

In Italië bereikten de metaalbedrijven Persian Metallic uit Iran en het Italiaanse Danieli een overeenkomst over de oprichting van een nieuwe joint-venture, waar volgens Sputnik News €5,7 miljard mee gemoeid is. Deze samenwerking heeft betrekking op de levering van machines. Ook maakten de ministers van vervoer van Iran en Italië afspraken over de verdere ontwikkeling van het spoorwegennet van het Perzische land. Geologen van de universiteit van Napels zullen Iran helpen bij het in kaart brengen van ondergrondse reserves van olie, gas en andere grondstoffen. Ook zal er vanaf 27 maart dagelijks op en neer gevlogen worden tussen Rome en Teheran.

Spanje

Het grootste oliebedrijf van Iran, National Iranian Oil Company (NIOC), krijgt van de universiteit van Barcelona hulp in het identificeren van olie- en gasreserves in de Iraanse aardbodem. Dat schrijft het Iraanse persbureau Mehr News. Geologen van de Spaanse universiteit gaan het Iraanse oliebedrijf helpen bij het vinden van nieuwe oliereserves en andere grondstoffenreserves.

Griekenland

In Griekenland ondertekende de Iraanse minister van Olie een intentieverklaring over de levering van ruwe olie aan het Griekse Hellenic Petroleum. Ook werd bekend dat Iran een aandeel neemt in een olieraffinaderij van het Griekse oliebedrijf. Ook liet de Iraanse minister van olie weten dat het mogelijk is voor Iran om aandelen te kopen in andere Europese olieraffinaderijen. De Griekse premier Alexis Tsipras zal in februari een bezoek brengen aan Teheran om de handelsakkoorden tussen beide landen te ondertekenen.

Frankrijk

Fabrikanten van auto-onderdelen in Iran en Frankrijk gaan een nieuwe joint venture oprichten om nieuwe auto-onderdelen te produceren voor de Iraanse markt. Het Franse Faurecia en het Iraanse Azin Khodro investeren beide $20 miljoen in deze nieuwe onderneming. De automobielindustrie is na olie- en gas de grootste industrie van Iran en is goed voor 10% van het bruto binnenlandse product van het land.

Niet alleen in de automobielindustrie zoekt Iran samenwerking met de Fransen. Deze week sluit Iran naar verwachting een akkoord met de Franse vliegtuigfabrikant Airbus voor de aankoop van in totaal 114 passagiersvliegtuigen, een deal met een waarde van ruim €18 miljard. Over luchtvaart gesproken: Air France zal de Iraanse hoofdstad Teheran vanaf dit voorjaar weer in haar netwerk opnemen.

Rusland

Het Russische oliebedrijf Lukoil gaat Iran helpen met proefboringen in het zuidwesten van Iran, het gebied waar de meeste olie- en gasreserves zitten. Lukoil werkt al sinds 2005 samen met Iran en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het in kaart brengen van de ‘Azar’ en ‘Changuleh’ olievelden.

China

In China wist Iran ook nieuwe handelsovereenkomsten te sluiten. In een ontmoeting tussen de Iraanse president Rouhani en de Chinese president Xi Jinping werd gesproken over de ontwikkeling van de nieuwe Silk Road, een handelsroute waar ook Iran erg enthousiast over is. Beide landen willen investeren in de ontwikkeling van handelsroutes over zowel land als over het water en intensiever samenwerken op het gebied van mijnbouw, industrie, handel en transport.

rouhani

Iran wil handelsrelatie met Europa, Rusland en China versterken (Foto van Xinhua)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo