Column: Draghi gaat meer en minder stimuleren

Donderdag besloot Mario Draghi, president van de ECB, het maandelijkse opkoopprogramma te verlengen tot eind 2017. Het maandbedrag wordt wel verlaagd, vanaf april gaat de centrale bank per maand €60 miljard in plaats van €80 miljard aan obligaties opkopen. De waanzin gaat dus door. De euro dook meteen meer dan een procent omlaag t.o.v. de dollar (en vele andere valuta).

Sinds het aantreden van Draghi is de euro met maar liefst 25% in waarde gedaald tegenover de dollar. Voor valutabegrippen is dit een bizar percentage. Al vaker heb ik hier geschreven dat de vele geldsystemen die de afgelopen eeuwen ter ziele zijn gegaan één ding gemeen hadden: het verval van het desbetreffende geldsysteem begon altijd met het bijdrukken van geld. Het kon daarna nog enige tijd duren voordat het systeem over de kop ging, maar het was altijd het begin van het einde.

Verder is er afgelopen week een Russisch noodhospitaal gebombardeerd waarbij twee artsen het leven verloren en vele kinderen gewond raakten. Opvallend, want het waren toch steeds Russische of Syrische bombardementen op de ziekenhuizen in Aleppo? Of is dit ‘nepnieuws’? Weer een voorbeeld hoe eenzijdig de Westerse media berichten.

NAVO

Verder viel mij afgelopen week op wat Jaap de Hoop Scheffer, oud secretaris-generaal van de NAVO, te vertellen had. Inmiddels geeft hij leiding aan de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), die er bij premier Mark Rutte en de Tweede Kamer op aandringt de ‘nee-stem’ van het GeenPeil-referendum terzijde te schuiven en het Oekraïneverdrag onder voorwaarden te ratificeren.

Zijn preciezen woorden waren als volgt: “Als Nederland het verdrag verwerpt, dan wordt dit door de Russische president Poetin gezien als zwakte van Europa en dat kan hem aanmoedigen om de destabilisatie van Oekraïne te intensiveren”. Ik vind dit soort uitlatingen op z’n zachtst gezegd roekeloos.

En dan de volgende passage uit het artikel: De Hoop-Scheffer vindt het beter als multilaterale verdragen zoals het Oekraïneverdrag in de toekomst niet meer worden voorgelegd in een referendum. “Dit soort beslissingen zijn gecompliceerd; het is buitengewoon ingewikkeld om alle belangen af te wegen”. Met andere woorden: de gewone burger is te dom om hierover mee te beslissen.

Dit soort uitspraken zijn naar mijn mening precies de reden dat de burger op straat bij elke verkiezing van de afgelopen tijd tegen de gevestigde orde heeft gestemd en volgend jaar datzelfde gaat doen bij de verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland. De Westerse media noemen dit steevast populistische partijen, een nogal denigrerende benaming van partijen die inspelen op ontevreden burgers. De politiek vertegenwoordigt de burgers toch…

Italiaans referendum

U heeft natuurlijk meegekregen dat Italië afgelopen zondag ‘nee’ heeft gezegd tegen een aantal grondwettelijke veranderingen. De huidige premier heeft z’n lot hieraan verbonden en zal aftreden. Dit zorgt ervoor dat de problemen in Italië alleen maar groter worden en dat lijkt me geen goede ontwikkeling.

De Italiaanse economie is de financiële crisis uit 2008 eigenlijk nooit te boven gekomen. Het Italiaanse bankensysteem heeft bij elkaar opgeteld €360 miljard aan leningen uitstaan met een betalingsachterstand van meer dan 90 dagen. Dit noemt men NPL’s (Non-Performing-Loans). Een groot gedeelte daarvan zal zeer waarschijnlijk nooit afgelost worden.

Het publiek in Italië wordt voorgehouden dat de situatie nog onder controle is. Tot er op een doodgewone zaterdag besloten wordt de banken voor onbepaalde tijd te sluiten en de klanten van de desbetreffende banken worden dan aangesproken op de verliezen. De bail-in is dan een feit. Eerder gebeurde precies hetzelfde in Cyprus. De heer Dijsselbloem wist toen te melden dat dit geen blauwdruk zou worden voor toekomstige wetgeving. We weten sinds begin dit jaar wel beter

En de gevestigde politieke macht vraagt zich nog altijd af waarom ‘populistische’ partijen momenteel zo populair zijn… Als laatste; heeft u afgelopen week nog iets gelezen over de totale ineenstorting van India door de afschaffing van bijna al het cash geld?

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen weekend in de nieuwsbrief van GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel dan +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *