Verschillende banken in Italië hebben veel meer slechte leningen op de balans staan dan de gemiddelde Europese bank. Het probleem is zelfs zo erg dat verschillende Italiaanse bankiers zich deze week in Rome verzameld hebben om na te denken over een mogelijke oplossing, zo schrijft Bloomberg.

De Italiaanse bankensector heeft in totaal €360 miljard aan slechte leningen in de boeken staan, een buitenproportioneel groot bedrag ten opzichte van alle leningen die de banken in de boeken hebben staan. Men spreekt van een slechte lening als er sprake is van een grote betalingsachterstand en er een verhoogd risico is dat deze niet meer volledig terugbetaald zal worden.

Een Europese bank heeft gemiddeld 3,2% aan slechte leningen in de portefeuille, maar dat percentage ligt bij verschillende Italiaanse banken ruim boven de 10%. Monte dei Paschi die Siena, de bank die vaker negatief in het nieuws is geweest, voert de lijst aan met 36% aan slechte leningen. Het is dan ook geen wonder dat deze bank op de beurs al meer dan 60% van haar waarde verloren heeft sinds december 2015.

slechte-leningen-percentage-italie

Veel slechte leningen op balans van Italiaanse banken (Bron: Bloomberg)

banken-italie-index

Italiaanse banken zijn hard afgestraft op de beurs (Bron: Bloomberg)

Slechte leningen doorverkopen?

De Italiaanse bankensector is na de Europese schuldencrisis met veel slechte leningen blijven zitten, die nu vrijwel onverkoopbaar zijn geworden. Begin dit jaar kwam de Italiaanse overheid met een plan om de slechte leningen te bundelen en de waarde ervan tot zekere hoogte te garanderen, maar daar toonden beleggers weinig belangstelling voor.

Eerder dit jaar ging de Europese Centrale Bank nog in gesprek met de Italiaanse overheid om over dit probleem van €360 miljard te praten. Daar zijn echter geen concrete maatregelen uit naar voren gekomen. Wellicht dat de centrale bank haar stimuleringsprogramma in de toekomst zal uitbreiden door ook dit soort slechte leningen van banken over te nemen. In de Verenigde Staten gebeurde dat direct na het uitbreken van de crisis al met het TARP programma.

Lees ook: