Column: Trump en de Fed

Voorafgaand aan de verkiezingen heeft Trump in zeer duidelijke bewoordingen afstand genomen van het beleid van de Fed. Volgens hem heeft de Fed de rente veel te lang veel te laag gehouden, waardoor er allerlei bubbels zijn ontstaan in de financiële markten. Het vreemde is dat Trump daags na zijn inauguratie aangaf trots te zijn dat de aandelenmarkt sinds zijn verkiezing verder opgelopen is. Ook heeft hij inmiddels aangegeven dat hij verwacht dat de aandelenmarkt nog lang niet op zijn top zit.

Ik vind dit erg vreemd, maar tegelijkertijd ook kenmerkend voor zijn beleid tot nu toe. Naar mijn mening dient een overheid zich in het algemeen totaal niet uit te spreken over financiële markten. Overheden hebben daar namelijk, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen enkele invloed op. En hier zit nu juist het gevaar voor de toekomst! De overwinning van Trump, de Brexit en een machtsverschuiving richting andere politieke partijen in Nederland, Frankrijk en Duitsland (ik gebruik expres niet het woord populistisch) zullen bij elke economische tegenslag als veroorzaker worden aangewezen.

Wereldwijd zijn de tegenstellingen op dit moment enorm. Alle media praten over ‘links’ en ‘rechts’ en beide kampen lijken steeds meer tegen elkaar opgezet te worden. Waarbij duidelijk is dat de grote media duidelijk in het ‘links’ kamp zitten. Een voorbeeld van deze tegenstelling is de uitspraak van oud-premier Tony Blair van afgelopen week. Hij riep de bevolking van Groot-Brittannië op de macht weer naar zich toe te trekken en zich te verzetten tegen de Brexit. Dit terwijl de Brexit toch echt op een zeer democratische manier tot stand gekomen is. Hij roept dus eigenlijk op om te strijden tegen een besluit dat door een meerderheid van Groot-Brittannië genomen is. Ik vind dit erg roekeloos voor een oud-premier die vele jaren aan de macht is geweest. Hij zou toch beter moeten weten.

Media

De media in de VS hebben de afgelopen tijd geen mogelijkheid onbenut gelaten om aan te geven dat Trump dankzij Obama in een gespreid bedje terechtgekomen is. Onder leiding van Obama zou de VS weer in het juiste vaarwater terecht zijn gekomen en verdwenen alle economische problemen als sneeuw voor de zon. Maar nergens lees je dat in zijn tijd de staatsschuld bijna verdubbeld is!

Ook herhaalt de media het verhaal dat de werkloosheid in de Verenigde Staten zeer laag is dankzij Obama (onder de 5%). Nergens wordt gesproken over het feit dat 95 miljoen werkloze Amerikanen niet meer als werkloos geregistreerd staan, omdat ze al langere tijd werkloos zijn en niet meer als werkzoekend worden meegeteld. Ik moet hierbij terugdenken aan een quote van een vriend van mij in de VS: “De enige cijfers afkomstig uit Washington die ik vertrouw, zijn de kilometerborden op de snelweg”.

Bij een nieuwe financiële crisis zullen de huidige tegenstellingen in de wereld voor enorme problemen zorgen. In de media zal er alleen maar met een beschuldigde vinger gewezen worden naar de partijen die recent aan de macht gekomen zijn en alles verpest zouden hebben. Dit is natuurlijk totaal niet conform de werkelijkheid. Ik houd mijn hart vast.

Goudprijs

De koersen van goud en zilver zijn dit jaar opnieuw sterk uit de startblokken gekomen. De goudprijs staat bijna 7,5% hoger dan begin dit jaar, terwijl de prijs van zilver zelfs meer dan 9% gestegen is. Het positieve hieraan is dat veel beleidsmakers van de Federal Reserve nu verklaren dat de rente flink verhoogd zal gaan worden.

Historisch gezien is de aankondiging van een renteverhoging door een belangrijke centrale bank negatief voor de goudprijs, maar dit is de laatste weken absoluut niet meer het geval. Ik heb in het verleden vaker geschreven dat de prijzen van edelmetalen in de aanloop naar de verwachte renteverhoging dalen en dat deze – als de renteverhoging eenmaal een feit is – weer sterk kunnen stijgen. Wat dat betreft lijkt de prijsstijging van begin dit jaar een herhaling van vorig jaar te zijn.

We zullen zien wat er gaat gebeuren wanneer (als dat gebeurt) de rente verhoogd gaat worden. Het lijkt er momenteel op dat de aanwakkerende inflatie juist zal zorgen voor een verdere stijging van de prijzen van goud en zilver.

Als laatste wilde ik u mededelen dat wij als Goudstandaard zijnde een verregaande samenwerking zijn aangegaan met de website Marketupdate.

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen weekend op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar contact@goudstandaard.com.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.