Amerikaanse staatsschuld passeert $19 biljoen

De Amerikaanse staatsschuld ligt nu officieel boven de $19 biljoen, zo blijkt uit cijfers die afgelopen maandag bekend werden gemaakt door het Ministerie van Financiën. Toen Obama in 2008 verkozen werd tot president was de staatsschuld van de Verenigde Staten $10,6 biljoen, wat betekent dat de publieke schuldenlast van het land in minder dan acht jaar tijd verdubbeld is.

De totale staatsschuld is voor $13,7 biljoen gefinancierd door Amerikaanse beleggers, pensioenfondsen en banken. De rest van de staatsschuld is de Amerikaanse overheid verschuldigd aan het buitenland, voornamelijk aan China en Japan. Deze landen bezitten beide meer dan $1 biljoen aan Amerikaanse Treasuries, die ze in de loop der jaren hebben opgebouwd vanwege het structurele handelsoverschot met de VS.

Wie financiert Amerikaanse staatsschuld?

Een steeds groter percentage van de Amerikaanse staatsschuld komt weer in handen van Amerikaanse beleggers, want uit de statistieken van de Federal Reserve blijkt dat het buitenland de afgelopen twaalf maanden bijna geen Amerikaans schuldpapier heeft bijgekocht. De extra schulden die gemaakt zijn werden vrijwel volledig gefinancierd door beleggers, banken en pensioenfondsen in de VS.

De Amerikaanse staatsschuld is een terugkerend onderwerp van discussie, omdat de regering eens in de zoveel tijd het schuldenplafond moet verhogen. De oppositie gebruikt dit instrument om de regerende partij onder druk te zetten, maar de geschiedenis heeft uitgewezen dat zowel de Democraten als de Republikeinen niet in staat zijn de schuldenlast van Amerika terug te brengen.

Uit ons archief…

total-debt-us-19t

De totale staatsschuld van de VS passeert de $19 biljoen (Bron: Zero Hedge)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Amerikaanse staatsschuld passeert $19 biljoen

  • Het lijkt mij het beste, dat de rest van de wereld, de verenigde staten opheffen! Wat niet bestaat,……wat niet deert!!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *