Column: Zilver rechtstreeks van de mijn…

Wat gebeurde er weer een hoop in de wereld de afgelopen week. En zoals we inmiddels helaas gewend zijn; de grote Westerse media besteedden er vrijwel geen aandacht aan. De meeste aandacht ging naar de roof van juwelen van een realityster en het verketteren van Donald Trump.

De laatste keer dat er Duitse tanks verschenen voor de grens met Rusland (de voormalige Sovjet-Unie) was in 1941, toen Operatie “Barbarossa” van start ging. Hitler besloot toen om bondgenoot Stalin te verraden en Rusland met 3 miljoen soldaten, 3.000 tanks, 7.000 stuks artillerie en 2.500 vliegtuigen aan te vallen. Dat was nog altijd de grootste militaire operatie in de menselijke geschiedenis, maar wel één die uiteindelijk faalde. De Sovjet-Unie won uiteindelijk, maar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hadden ze wel meer dan 20 miljoen mensen verloren en volgens sommige schattingen nog vele miljoenen meer.

anaconda-2016Ter vergelijking: Aan de kant van de Verenigde Staten waren ‘slechts’ 400.000 dodelijke slachtoffers te betreuren. Het is naar mijn mening niet zo vreemd dat de Russen gespannen raken, nu tanks van de NAVO (dus o.a. Duitse) opnieuw aan de grenzen worden gestationeerd.

Ook de in Oost-Europa gelanceerde NAVO operatie ‘Anaconda 2016’, de grootste Westerse oorlogsoefening sinds het einde van de Koude Oorlog, doet bepaald geen goed in Moskou. Zo’n 31.000 NAVO soldaten oefenen in onder andere Polen op een snelle overwinning op Rusland, mocht het tot een oorlog komen. Voor de beeldvorming: Een anaconda is een grote slang die zijn prooi doodt door deze plat te drukken/wurgen…

Oplopende spanningen

Hillary Clinton vergeleek het optreden van Poetin in Oekraïne al eens met dat van Hitler eind jaren dertig, erg gevaarlijke taal allemaal. Ze heeft ook de gewoonte om alles wat fout gaat in deze wereld in de schoenen van de Russen te schuiven, kijk bijvoorbeeld naar haar e-mails die via Wikileaks uitlekten. Daar staan bizarre dingen in. Zonder enig bewijs wordt het openbaar maken van deze vertrouwelijke e-mails aan de Russen toegeschreven.

De Duitse minister van BuZa Franz-Walter Steinmeier is één van de zeer weinige politici die een goed besef lijkt te hebben van de gevaren van deze operatie: ‘Wie gelooft dat een symbolische tankparade aan de oostelijke grens van de alliantie veiligheid zal brengen, heeft het mis. We zouden er goed aan doen om geen voorwendselen te creëren voor het hernieuwen van een oude confrontatie.’

Ik ben het volledig met hem eens. Beide kanten halen momenteel vreemde capriolen uit. Ik wil ook helemaal geen partij kiezen, maar laten we alsjeblieft in gesprek met elkaar blijven en begrip proberen te tonen voor elkaars standpunten,zodat we tot een vreedzame oplossing kunnen komen. Ik maak me er grote zorgen over. Albert Einstein zei ooit: “Ik weet niet welke wapens men zal gaan gebruiken in de Derde Wereldoorlog, maar de Vierde Wereldoorlog zal worden uitgevochten met stokken en stenen”.

Zilver rechtstreeks van de mijn

Nu over naar een onderwerp waar we allemaal interesse in hebben, namelijk edelmetaal. Een groot mijnbouwbedrijf dat hoofdzakelijk zilver uit de grond haalt, kwam met het nieuws naar buiten dat een grote Japanse producent van elektrische auto’s rechtstreeks contact met ze had opgenomen voor de levering van zilver. De reden daarvoor? De autofabrikant maakt zich zorgen over de toekomstige levering van het edelmetaal via de ‘gewone’ markt.

silverbars-sprottmoney-teaserDit is volgens de CEO van het mijnbouwbedrijf een belangrijke ontwikkeling. Hieronder volgt een stuk uit het artikel wat naar mijn mening voor zich spreekt:

“Silver is not a precious metal, it’s a strategic metal,” Neumeyer said in an interview in Vancouver, where the company is based. “Silver is the most electrically conductive material on the planet other than gold, and gold is too expensive to use in circuit boards, solar panels, electric cars. As we electrify the planet, we require more and more silver. There’s no substitute for it.”Industrial demand is set to increase, driven by rising incomes and growing penetration of technology in populous, developing nations, as well as thanks to new uses being found for silver’s anti-bacterial and reflective properties in everything from hospital paints to Band-Aids to windows.

Dus naast de waarde als beleggingsobject heeft zilver naar de toekomst toe ook een enorm industrieel potentieel. De voorraad op deze wereld is maar beperkt…

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen weekend op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar contact@goudstandaard.com.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tijdelijk 1000 euro gratis trading fees bij onze favo exchange...

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders