Duitse minister: “NAVO stuurt aan op een oorlog”

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier heeft zich zeer kritisch uitgelaten over de militaire operaties van de NAVO in Polen en de Baltische staten. Volgens hem is het een provocatie die kan leiden tot een militaire confrontatie met Rusland. De NAVO maakt zich schuldig aan ophitsing in de toch al moeizame verhoudingen tussen Europa en Rusland. Frank-Walter Steinmeier benadrukte afgelopen zondag in een interview met de Duitse krant Bild dat het beter is als Europa zich concentreert op het herstellen van de vrede in Oekraine en het opheffen van de sancties.

“Wat we vandaag de dag moeten zien te voorkomen is dat we de spanningen verder laten oplopen met oorlogstaal en militaire trainingen. Het is een vergissing om te denken dat je de veiligheid in de alliantie kunt vergroten door symbolische parades met tanks bij de oostelijke grens te houden. Iedereen die denkt dat een symbolische parade van tanks aan de oostgrens van de alliantie meer veiligheid brengt, die heeft het mis.”

Provocatie door de NAVO?

De NAVO heeft nieuwe troepen naar Polen, Estland, Letland en Litouwen gestuurd voor twee grootschalige militaire oefeningen. Deze maand simuleerde de NAVO met operatie ‘Anaconda’ een Russische invasie in Polen. Voor deze oefening, die tien dagen duurde, heeft de NAVO in totaal 31.000 man uit 24 verschillende landen op de been gebracht. Bij deze operatie reden er voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer Duitse tanks door Pools grondgebied. Ook is het de grootste militaire training van de NAVO sinds het einde van de Koude Oorlog.

Een andere militaire training die de wenkbrauwen doet fronsen is operatie ‘Saber Strake’, een oefening die sinds 2010 jaarlijks in de Baltische Staten wordt uitgevoerd onder leiding van het Amerikaanse leger. Deze militaire oefening tegen de Russische grens wordt uitgevoerd door 10.000 soldaten van dertien verschillende landen. Ook hier beschrijft het draaiboek een Russische inval.

Jens Stoltenberg, de topman van de NAVO, wijst met de beschuldigende vinger naar Rusland. Volgens hem houdt Rusland zich niet aan de afspraken om de grenzen van het oude Warschaupact te respecteren. Maar hij vergeet daarbij te vermelden dat het de Amerikanen zijn die al enige tijd bezig zijn met de bouw van een groot raketschild dat in 2018 gereed moet zijn.

Veiligheidsdilemma

Binnen de NAVO wordt ook wel gesproken van een veiligheidsdilemma. Enerzijds wil men de Baltische staten en Polen beschermen, maar door dat te doen met militaire middelen lokt ze een reactie uit van Rusland. De militaire provocaties over en weer leveren juist het tegenovergestelde van veiligheid op, een situatie die alleen doorbroken kan worden door meer samen te werken. Vanuit een situatie van vrede en welvaart is een militaire dreiging veel minder waarschijnlijk.

Toch is de NAVO van mening dat er meer troepenmacht nodig is aan de oostkant van Europa. Daarover zei Stoltenberg vorige maand het volgende:

“Laat mij duidelijk zijn, er zullen meer NAVO troepen in Polen gestationeerd worden na het eerstvolgende NAVO topoverleg in Warschau. Dit doen we om duidelijk signaal het af te geven dat een aanval op Polen gelijk staat aan een aanval op de hele alliantie.”

Lees ook:

steinmeier

Duitse minister van Buitenlandse Zaken: “NAVO is bezig met ophitsing voor oorlog”

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Duitse minister: “NAVO stuurt aan op een oorlog”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders