Poetin wil geen dollars meer voor olie

De Russische president Poetin wil olie niet langer in dollars maar in roebels en yuan afrekenen, zo meldt de Iraanse nieuwszender PressTV. Hij deed opnieuw een beroep op de olie-industrie om olie en gas niet langer in de Amerikaanse munt, maar in lokale valuta af te rekenen. Dat kunnen roebels zijn, maar ook Chinese yuan of de valuta van handelspartners in de Euraziatische Economische Unie. Met deze landen heeft Rusland al afspraken gemaakt om goederen in lokale valuta af te rekenen.

Vertegenwoordigers van de Iraanse regering hebben aangekondigd dat hun financiële systeem al is ingericht op internationale betalingen in Iraanse rial en Russische roebels. Ook met Vietnam, Indonesië, Turkije en Egypte heeft Rusland al voorbereidingen getroffen om olie en andere grondstoffen in roebels af te rekenen.

Sinds de invoering van de Westerse sancties tegen Rusland staat dit thema al op de agenda van Poetin. Hij wil zijn land in alle opzichten minder afhankelijk maken van de dollar en het Westerse banksysteem.

Lees ook:

poetin

Russische president Poetin wil een grotere rol voor de roebel in internationale handel

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *