China en Rusland verkopen dollarreserves

China en Rusland hebben in oktober opnieuw Amerikaanse staatsobligaties verkocht, zo blijkt uit de nieuwste cijfers die onlangs door de Federal Reserve bekend werden gemaakt. De totale hoeveelheid in handen van China zakte met $13,6 miljard naar een totaal van $1,25 biljoen, terwijl Rusland haar blootstelling aan de VS met $8,8 miljard afbouwde tot een totaal van $108,9 miljard aan zogeheten ‘Treasuries’. De cijfers van de Amerikaanse centrale bank laten zien dat Rusland en China hun blootstelling aan Amerikaanse Treasuries gedurende het jaar het meest hebben afgebouwd van alle landen in de wereld.

China en Rusland verkopen dollars

Rusland verkocht mogelijk dollars om de roebel te ondersteunen, terwijl China haar dollarreserves afbouwt om de yuan te laten appreciëren tegenover de dollar. De Chinese centrale bank wil minder interveniëren op de valutamarkt en laat in plaats daarvan de waardebepaling van haar munt meer en meer aan de vrije markt over. Hoe minder Amerikaans schuldpapier China koopt, hoe meer ruimte de munt krijgt om in waarde te stijgen. In totaal beschikte China aan het einde van het derde kwartaal over omgerekend $3,89 biljoen aan valutareserves, tegenover $3,99 biljoen een kwartaal eerder. Deze trend komt niet geheel onverwacht, want de People’s Bank of China maakte eind vorig jaar al kenbaar dat ze haar valutareserve niet verder wilde uitbreiden.

China heeft in absolute zin nog steeds de meeste Amerikaanse Treasuries in bezit, maar ten opzichte van de rest van de wereld daalt haar marktaandeel al sinds de zomer van 2011. Dat terwijl China in de periode van 2001 tot en met 2011 naar verhouding steeds meer dollarschuld verzamelde. Op het hoogtepunt bezat China 28% van alle Amerikaanse staatsobligaties in handen van het buitenland, terwijl dat nu niet meer dan 21% is. China trekt dus heel langzaam haar steun voor het dollarsysteem terug. Dat merkt ook analist Stanley Sun van Nomura Securities. Hij verklaarde tegenover Bloomberg dat China het hele jaar al terughoudend is geweest met het accumuleren van schuldpapier en dat er om die reden sprake is van een structurele trend.

us-treasuries-held-by-china-nl

China heeft naar verhouding een kleiner gedeelte van alle Amerikaanse staatsobligaties in bezit

Naast China bezitten ook Japan, Rusland, Zwitserland, de olieproducerende landen en de banken in het Caraïbische gebied veel Amerikaanse staatsobligaties. Voegen we deze samen in een grafiek, dan krijgen we een totaalbeeld van welke landen de Amerikaanse schulden financieren (naast de interne financiering door de Federal Reserve en de Amerikaanse private sector). We zien dat ook Japan en Rusland relatief gezien een kleiner aandeel hebben gekregen in de schuldfinanciering van de Amerikaanse overheid.

composition-treasury-holdings-nl

China en Rusland doen dollarbezittingen van de hand

Het beeld wordt nog duidelijker als we totale posities in Amerikaanse staatsobligaties van oktober 2014 vergelijken met die van begin dit jaar. Dit overzicht laat zien dat Rusland en China hun blootstelling aan dollars in absolute termen het meest verkleind hebben. De grootste kopers van Amerikaanse Treasuries waren België, de olie-exporterende landen, Japan en de banken in het Caraïbisch gebied. Ook Luxemburg, Singapore en Turkije voegden dit jaar elk meer dan $20 miljard aan Treasuries aan hun reserves toe.

welke-landen-verkochten-treasuries

Rusland en China hebben hun blootstelling aan dollars dit jaar afgebouwd (klik voor leesbare versie)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders