Poetin wil dollar uitsluiten van Euraziatisch handelsverkeer

poetin-speechDe Russische president Poetin wil de dollar en de euro uitsluiten van handel tussen Centraal-Aziatische landen, zo schrijft Russia Today. Er moet één gemeenschappelijke financiële markt komen tussen Rusland, Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en andere voormalige sovjet landen. In een verklaring op de website van het Kremlin lezen we dat het gebruik van nationale valuta in de internationale handel gestimuleerd moet worden, zodat er meer liquiditeit in de binnenlandse valutamarkt komt.

Het nieuwe wetsvoorstel belooft een verbetering van de handel en meer macro-economische stabiliteit in de Euraziatische regio. Op dit moment wordt de helft van alle internationale handel in de regio afgerekend in euro’s en dollars. Als het aan Poetin ligt moet dat percentage omlaag worden gebracht ten gunste van lokale munten als de Russische en Wit-Russische roebel, de Armeense dram en de Kazakse tenge.


In een jaar tijd is de waarde van de Russische roebel ongeveer 80% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Kreeg je vorig jaar om deze tijd 36,7 roebels voor elke dollar, op dit moment ligt de wisselkoers boven de 66 roebels per dollar.

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders