Rusland en China nemen maatregelen in reactie op de plaatsing van een Amerikaanse anti-raketsysteem in Zuid-Korea, zo schrijft het Chinese persbureau Xinhua. Beide landen voelen zich bedreigd door de uitbreiding van dit raketschild en zullen daarom niet nader gespecificeerde maatregelen nemen om “de belangen van beide landen te behartigen en de strategische balans in de regio te herstellen”.

China en Rusland hielden vorig jaar mei al een gezamenlijke oefeningen, nadat Washington en Seoul overeenstemming bereikten over de plaatsing van een Amerikaanse raketafweersysteem op Zuid-Koreaans grondgebied. Het gaat om een zogeheten Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) systeem. Dit raketsysteem zal binnenkort geplaatst worden en moet Zuid-Korea beschermen tegen een mogelijke raketaanval uit Noord-Korea.

Amerikaans raketschild

Rusland en China geloven de officiële uitleg van de Amerikanen niet en vrezen dat het raketschild en het bijbehorende radarsysteem krachtig genoeg is om de veiligheid van beide landen in gevaar te brengen. Ook doet de plaatsing van het anti-raketsysteem volgens de Russen en Chinezen niets om de gespannen situatie tussen Noord-Korea en Zuid-Korea te de-escaleren.

China en Rusland maakten in oktober bekend dat ze dit jaar opnieuw een gezamenlijke militaire oefening zullen houden in reactie op toenemende Amerikaanse provocaties. De nucleaire dreiging van Noord-Korea wordt als rechtvaardiging gebruikt voor de uitbreiding van het raketschild, net zoals de nucleaire dreiging van Iran als argument gebruikt werd voor de installatie van een raketschild langs de westgrens van Rusland.

Lees ook:

Rusland en China nemen maatregelen tegen Amerikaans raketschild in Zuid-Korea