Het raketschild van de NAVO is niet gebouwd vanwege nucleaire dreiging uit Iran en Noord-Korea, maar is bedoeld om Rusland als nucleaire macht te neutraliseren. Dat zei de Russische president Poetin tijdens een meeting in Sochi, waar de ontwikkelingen binnen het Russische leger besproken werden. Poetin verwijst naar het internationale akkoord dat in juli gesloten werd over het Iraanse atoomprogramma, waarbij alle nucleaire installaties van Iran onder verscherpt toezicht zijn gezet. De Iraanse dreiging is daarmee sterk afgenomen, maar desondanks blijft de NAVO onverminderd bouwen aan het raketschuld langs de Russische grens.

“Verwijzingen naar Iran en Noord-Korea als nucleaire bedreigingen zijn slechts een een afleidingsmanoeuvre voor het werkelijke doel van het NAVO raketschild. En dat doel is om andere landen met atoomwapens die geen bondgenoot zijn van de Verenigde Staten te neutraliseren – voornamelijk Rusland. De VS streeft strategisch militaire superioriteit na, met alles wat dat met zich meebrengt”, zo verklaarde Poetin.

‘Gevaarlijke onbalans’

raketschildHij laakt de houding van de Verenigde Staten ten aanzien van het raketschild. Volgens hem schept het Westen daarmee een gevaarlijke onbalans in de wereld: “We hebben erop gewezen dat de bouw van een raketschild een poging is het nucleaire gelijkheidsprincipe te ondermijnen. En daarmee ook de bestaande wereldorde.”

De plannen voor een raketschild in Europa werden al bedacht in de tijd van Reagan. In 2002 pakte president Bush het plan weer op. In 2007 kwam het tot een botsing tussen Washington en Moskou, toen concrete plannen van de NAVO op tafel kwamen om raketinstallaties in Polen en Tsjechië te plaatsen. Tsjechië trok zich later terug van het raketschildprogramma.

Intercontinentale raketten

Poetin beloofde dat hij alle noodzakelijke maatregelen zal nemen door het Russische raketsysteem verder te versterken. Ook wil hij wapens laten ontwikkelen die elk raketschild kunnen penetreren. De afgelopen drie jaar heeft het Russische leger al getest met een aantal nieuwe wapens die bestand zijn tegen het raketsysteem. In juni kondigde Poetin aan dat zijn land veertig nieuwe intercontinentale raketten aan haar nucleaire arsenaal wil toevoegen.

russia-war-military-bases

Poetin: “Raketschild NAVO zorgt voor nucleaire ongelijkheid”