Rusland en China bespreken samensmelting Euraziatische Unie en Silk Road

De Russische plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Igor Morgulov heeft tijdens een bezoek aan China de mogelijkheden besproken om de Euraziatische Economische Unie (EEU) samen te smelten met het Silk Road project. Samen met zijn Chinese collega Chent Guoping leidde hij de eerste bijeenkomst van een nieuwe werkgroep die zich over dit onderwerp gaat buigen.

“De deelnemers van deze werkgroep bespraken de bilaterale samenwerking, conform de voorwaarden uit het gezamenlijke statement dat de Russische president Poetin en zijn Chinese collega Xi Jinping in mei ondertekenden in Moskou”, zo verklaarde de persvoorlichting van het Russische ministerie.

Silk Road

Het Silk Road initiatief werd door China opgestart met als doel de Euraziatische handel te bevorderen. Tientallen landen op de route tussen China en Europa hebben zich bij dit project aangesloten en nemen deel aan de Chinese Investeringsbank (AIIB) waarmee het infrastructurele project gefinancierd zal worden. Er komt een verbeterde spoorverbinding die vanuit de Chinese industriesteden via Kazachstan en Rusland richting Europese havensteden gaat. Met deze nieuwe handelsroute kunnen goederen twee keer zo snel van China naar Europa getransporteerd worden dan via de bekende handelsroutes over zee.

Euraziatische Economische Unie

De Euraziatische Economische Unie (EEU) is een project dat Rusland heeft opgestart om de economische samenwerking tussen Rusland en de voormalige Sovjetlanden te bevorderen. Naar het voorbeeld van de Europese Unie wil Poetin op termijn ook vrij verkeer van personen en goederen tussen de lidstaten en de introductie van een gemeenschappelijke Euraziatische muntunie. Ook wil Rusland graag een vrijhandelszone met de Europese Unie tot stand brengen, al is dat momenteel lastig geworden door de wederzijdse economische sancties en de problematische situatie in Oekraïne.

china-russia-flags

China en Rusland investeren in een sterker Euraziatische continent

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders