Sarkozy: “De wereld heeft Rusland nodig”

“Ik ben blij om hier in Moskou te zijn en mijn overtuiging is dat de wereld Rusland nodig heeft”. Dat zei Sarkozy na afloop van een bijna twee uur durend gesprek met Poetin. Het was de derde ontmoeting tussen beide heren sinds Sarkozy zijn presidentschap in 2012 opgaf. Hij benadrukte dat Rusland en Europa juist meer moeten samenwerken en op een respectvolle manier naar elkaar moeten luisteren en het dialoog aan moeten gaan.

Sarkozy hield een toespraak voor studenten van het Moskouse Institute of International Relations, waarin hij de Westerse wereld oproept de isolatie van Rusland te staken. “Rusland is een onmisbare partner om het conflict in Syrië op te lossen. We moeten de twee coalities samenvoegen tot één”, zo verklaarde de voormalig president van Frankrijk. Daarmee verwijst hij naar de rivaliserende Amerikaanse en Russische militaire operaties in Syrië.

“Zonder Rusland kunnen we de uitdagingen waar de wereld voor staat niet aan. De wereldwijde rol van Poetin is meer positief dan negatief, ondanks de meningsverschillen die we hebben”, zo verklaarde Sarkozy in het bijzijn van Poetin. De president van Rusland prees de Fransman voor zijn ‘indrukwekkende speech’ en liet weten blij te zijn Sarkozy weer te ontmoeten.

Diplomatiek

De pro-Russische houding van Sarkozy werd niet door iedereen gewaardeerd. De Franse onderminister van onderwijs, Thierry Mandon, bekritiseerde het optreden van Sarkozy, omdat het lijnrecht tegen het officiële buitenlandbeleid van de Franse regering in gaat. “Diplomatiek is ingewikkeld en hij is als een hond op de bowlingbaan in deze kwestie”, zo verklaarde Mandon op de Franse televisie.

Ook François Michel-Lambert, vice-president van het Franse parlement, uitte felle kritiek op het bezoek van Sarkozy. “Het is onvoorstelbaar dat de voormalig president geen gevoel van staatsmanschap heeft. Zijn parallelle diplomatie is schadelijk voor het land.”

Presidentschap

Sarkozy was van 2007 tot en met 2012 de president van Frankrijk en hij heeft de ambitie om in 2017 opnieuw aan de Franse presidentsverkiezingen mee te doen. Sarkozy staat lijnrecht tegenover zittend president Hollande, die juist een harde lijn voert tegen Poetin voor wat betreft de rol van Rusland in conflictgebieden als Oekraïne en Syrië.

Lees ook:

Sarkozy in gesprek met Poetin (Afbeelding van Reuters, door Sergei Chirikov)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders