Shell: “Europa heeft Nord Stream 2 nodig”

Europa wordt steeds afhankelijker van de import van aardgas en heeft daarom de Nord Stream 2 nodig, zo verklaarde Shell-topman Ben van Beurden. De Nord Stream 2 is een tweede gasleiding die naast de bestaande Nord Stream leiding aangelegd zal worden en die de transportcapaciteit van aardgas via de Oostzee verdubbelt. Daarmee wordt Rusland nog belangrijker voor de Europese energievoorziening. Volgens de topman van Shell is dit een bijzonder positieve ontwikkeling. Hij zei daar het volgende over:

“Wij geloven dat de Nord Stream 2 een goed project is, omdat het de infrastructuur levert die Europa nodig heeft om aardgas te importeren. Rusland is een belangrijke leverancier van gas voor de EU.”

Nord Stream 2

Shell is als strategisch partner van Gazprom betrokken bij de aanleg van deze nieuwe gasleiding, omdat deze in de toekomst ook belangrijk is voor de energievoorziening van Nederland. Toch is het project in Europa omstreden, omdat het lijnrecht in gaat tegen de Europese afspraken om minder afhankelijk te worden van aardgas uit Rusland. Ook is de aanleg van de Nord Stream 2 niet in het belang van verschillende Oost-Europese landen die zijn aangesloten op bestaande transportroutes.

Landen als Slowakije en Oekraïne vrezen inkomsten als de Nord Stream 2 voltooid is, omdat Rusland daarmee rechtstreeks aardgas naar het noordwesten van Europa kan transporteren. In 2019 loopt een het contract tussen Gazprom en Oekraïne af, hetzelfde jaar waarin de nieuwe Nord Stream 2 opgeleverd moet worden.

Verschillende Oost-Europese landen vrezen een minder stabiele toevoer van aardgas uit Rusland als deze nieuwe gasleiding gereed is. Polen bereid zich daar alvast op voor door te investeren in een nieuw distributienetwerk van vloeibaar aardgas, dat per schip aangeleverd kan worden via de Oostzee.

Lees meer over dit dossier:

nordstream-capacity

Nord Stream wordt belangrijkste aanvoerroute van aardgas naar Europa

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders