Gazprom: “Europa blijft belangrijkste afzetmarkt”

Europa is en blijft de belangrijkste afzetmarkt voor Russisch aardgas, zo concludeerde Alexander Medvedev van Gazprom tijdens een bijeenkomst voor investeerders in Singapore. Volgens hem zijn er meer dan genoeg gasvoorraden in Siberië om Europa voor een lange tijd van schoon en goedkoop aardgas te voorzien.

In 2016 exporteerde Gazprom 179,3 miljard kubieke meter aardgas naar de Europese Unie, goed voor een marktaandeel van 34%. Dat was 19,9 miljard kubieke meter meer dan een jaar geleden. De verwachting is dat het marktaandeel de komende jaren verder zal toenemen, omdat de Europese productie van aardgas daalt en Gazprom tegen een relatief lage prijs kan leveren. Met de Nord Stream is het concurrentievoordeel van Gazprom alleen maar verder toegenomen. Medvedev zei daar het volgende over:

We zouden niet weten wie er nog meer zo goedkoop aardgas kan leveren aan Europese consumenten als wij. Vloeibaar aardgas (LNG) uit de Verenigde Staten is ongeveer 30% duurder dan aardgas via de duurste aanvoerroute van Gazprom via Oekraïne.

natural-gas-production-map

Grootste producenten van aardgas ter wereld (Bron: Geology.com)

Meer transportcapaciteit

Gazprom ziet Europa als een belangrijke afzetmarkt en investeert daarom volop in nieuwe pijpleidingen. De komende jaren wordt de capaciteit van de noordelijke transportroute verdubbeld met de aanleg van een tweede Nord Stream pijpleiding, terwijl in het zuidoosten van Europa gewerkt wordt aan een nieuwe transportroute via Turkije en Griekenland. Met deze nieuwe transportroutes kan Gazprom de Europese afzetmarkt in de toekomst nog beter bedienen.

Gazprom vreest in Europa weinig concurrentie van de Verenigde Staten en Australië, omdat die het aardgas alleen per schip naar Europa kunnen brengen. Door de hoge kostprijs is vloeibaar aardgas veel minder interessant voor de Europese consument. Volgens Gazprom ligt de afzetmarkt voor deze producenten vooral in Zuid-Amerika en Azië.

Lees meer:

gazprom-logo

Europa blijft belangrijkste afzetmarkt voor Gazprom

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders