Merkel wil vrijhandelszone tussen Rusland en EU

De Duitse bondskanselier Merkel pleit voor een vrijhandelszone tussen de Europese Unie en Rusland, zo schrijft de Frankfurter Allgemeine. Tijdens een congres van het CDU sprak Merkel haar wens uit voor meer economische samenwerking tussen Europa en Rusland, zodat er in haar woorden “een vrijhandelszone van Lissabon tot Vladivostok” ontstaat. Maar dat doel kan volgens de Duitse bondskanselier alleen bereikt worden zodra de regering van Rusland haar verplichtingen ten aanzien van het Minsk akkoord nakomt, de overeenkomst over een staakt-het-vuren in Oekraïne.

Sancties

De woorden van Merkel geven hoop op een toekomst van verdere economische samenwerking op het Euraziatische continent, juist op een moment dat de EU van plan is de sancties tegen Rusland te verlengen. De Europese Unie introduceerde in 2014 sancties tegen Rusland vanwege de ontwikkelingen in Oekraïne. De Krim besloot zich per referendum bij Rusland aan te sluiten, tot ongenoegen van Europese regeringsleiders. Ook werd Moskou vanuit verschillende hoeken beschuldigd van betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne, beschuldigingen die tot op de dag van vandaag nog niet hard zijn gemaakt. Rusland reageerde op deze sancties met een verbod op landbouwproducten uit verschillende Westerse landen.

Samenwerking met Rusland

De sancties belemmeren economische samenwerking tussen Rusland en de EU en dat roept steeds meer weerstand op. Verschillende Europese politici hebben zich al uitgesproken tegen de sancties, terwijl Duitsland tegen de Europese richtlijnen in met Rusland samenwerkt aan de nieuwe ‘Nord Stream 2’ gasleiding. Merkel is zich er goed van bewust dat er meer toekomst zit in samenwerking met Rusland dan in nieuwe economische sancties. Dat is overigens ook de mening van meer dan 70% van de Duitse bevolking.

Europa is in deze kwestie opnieuw aan zet, aangezien Rusland onlangs opnieuw haar intenties uitsprak voor meer economische samenwerking met de EU. Al in 2010 schreef de Russische president Poetin zijn toekomstvisie op in de Suddeutsche Zeitung. Daarin schrijft hij ook over samenwerking met Europa op het gebied van energie, industrie en kennis:

“In de toekomst kunnen we zelfs een vrijhandelszone of een meer geavanceerde vorm van economische integratie overwegen. Het resultaat daarvan is een verenigde continentale markt met een capaciteit van biljoenen euro’s.”

Lees meer:

merkel-putin

Merkel wil meer samenwerking tussen EU en Rusland

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders