Vluchtelingencrisis zet relatie Europa met Turkije op scherp

De vluchtelingencrisis legt niet alleen een grote druk op Europa, maar ook op de relatie met Turkije. Dat blijkt uit de notulen van een gesprek tussen de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en de Turkse premier Erdogan die in handen zijn gekomen erdoganvan de Griekse site Euro2day. Uit de notulen blijft dat Turkije een hard onderhandelingsspel speelt en dreigt meer vluchtelingen door te sturen naar Griekenland en Bulgarije, indien hij niet de gewenste €6 miljard van Europa krijgt om vluchtelingen op te vangen.

In het gesprek geeft Juncker aan dat de Europese Commissie per direct €500 miljoen beschikbaar heeft en dat hij de 28 Europese lidstaten zal vragen geld bij te leggen om aan een totaalbedrag van €3 miljard te komen. Erdogan uitte zijn onvrede over de hoogte van het bedrag en reageerde furieus op dit voorstel. Een passage uit de notulen

(scroll verder omlaag voor de volledige tekst (h/t @wmiddelkoop)):

Erdogan: “We kunnen de deuren naar Griekenland en Bulgarije op ieder moment open gooien en de vluchtelingen op de bus zetten. Als je zegt dat we €3 miljard kunnen krijgen over een periode van twee jaar, dan hoeven we niet verder te praten. Griekenland kreeg meer dan €400 miljard tijdens de euro crisis. We hadden een deel van dat geld moeten gebruiken om een veilige zone te maken in Syrië, waarmee we alle problemen met vluchtelingen hadden opgelost.”

Juncker: “De Europese Commissie heeft nooit een formeel verzoek van Turkije gekregen om geld te sturen. Bovendien, als je zegt dat je al €8 miljard voor de opvang van vluchtelingen hebt uitgegeven, dat was gedurende een periode van vier jaar, en we….”

Erdogan: “Dat was slechts het geldbedrag dat besteed is aan de vluchtelingenkampen. We hebben een humanitaire benadering. Mijn dochters hebben de kampen in het zuiden gezien en kwamen huilend terug vanwege de situatie daar. Gutteres zegt dat hij nooit betere vluchtelingenkampen heeft gezien dan die in Turkije.”

Tusk: “Ik heb de vluchtelingenkampen in Turkije ook gezien en kan beamen dat deze inderdaad indrukwekkend zijn. Maar de bailout van Griekenland draaide niet alleen om Griekenland, maar om de euro en daarmee om alle lidstaten van de Eurozone. Deze bedragen kun je niet gemakkelijk vergelijken.”

Erdogan: “Dit [vluchtelingencrisis] draait om het Schengenverdrag, ook een Europees project.”

Tusk: “De situatie in de EU is momenteel moeizaam. Sommige lidstaten staan op het punt de grenzen te sluiten, vooral na de gebeurtenissen in Parijs. Als we niet snel tot een akkoord kunnen komen, dan kan de situatie snel verslechteren. En we willen echt graag een akkoord sluiten.”

Erdogan: “Hoe wil je de vluchtelingencrisis aanpakken als je geen akkoord sluit? Wil je de vluchtelingen doden?”

Tusk: “De EU kan zichzelf minder aantrekkelijk maken voor vluchtelingen, maar dat is niet de oplossing die we willen.”

Erdogan: “De EU zal geconfronteerd worden met meer dan een dood jongetje op het strand van Turkije. Het zullen er dan 10.000 of 15.000 worden. Hoe wil je daarmee omgaan? De aanslagen in Parijs draaiden allemaal om armoede en uitsluiting. Deze mensen zijn niet opgeleid en zullen Europa blijven terroriseren. Wij vechten nu tegen Deash (ISIS), PYD en anderen.”

Vluchtelingencrisis

Verderop in de notulen is de toon van het gesprek niet veel prettiger. Erdogan zegt dat de EU niets voor Turkije zelf gedaan heeft, maar dat er alleen maar geld voor het vluchtelingenprobleem is. Hij zegt dat Turkije al 53 jaar wacht op toezeggingen uit Europa, maar dat er nooit iets van terecht is gekomen. Juncker reageert daarop door te zeggen dat Turkije niet altijd een democratie is geweest in de afgelopen 53 jaar, waarop Erdogan inbrengt dat dat Duitsland en het Verenigd Koninkrijk ook niet gelukt is en dat daar een grote wereldoorlog uit is voortgekomen.

Erdogan zegt verderop in het gesprek dat hij twijfels heeft bij de oprechtheid van Europa om Turkije in de EU te betrekken en dat hij graag wil dat Europa hier eindelijk eens duidelijkheid over geeft. “Jullie willen gewoon dat wij alle vluchtelingen opvangen”, zo concludeert de Turkse premier.

Dat de situatie ernstig is blijkt wel uit het feit dat de Duitse bondskanselier Merkel op het vliegtuig naar Ankara gestapt is om met Turkije te praten over de vluchtelingencrisis.

Lees ook: 

erdogan-juncker-tusk

erdogan-juncker-tusk2

erdogan-juncker-tusk3

erdogan-juncker-tusk4

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *