Wikileaks: “Saudi-Arabië en Qatar steunen ISIS”

Saudi-Arabië en Qatar geven financiële en logistieke steun aan ISIS en andere radicale Soennitische groeperingen in de regio. Dat wordt bevestigd door een uitwisseling van e-mails tussen Hillary Clinton en John Podesta, de campagneleider van de Democraten.

Deze e-mails uit augustus 2014 werden begin deze week samen met ruim 2.000 andere e-mails openbaar gemaakt door Wikileaks. Uit de gesprekken blijkt dat Hillary Clinton op de hoogte is van de steun die bondgenoten Saudi-Arabië en Qatar verlenen aan terreurbeweging ISIS. Ze stuurde het volgende naar Podesta.

wikileaks-qatar-saudi-isis

Saudi-Arabië en Qatar verlenen steun aan ISIS, aldus Hillary Clinton (Bron: Wikileaks)

Assad omverwerpen

Voor de Verenigde Staten en haar bondgenoten in het Midden-Oosten is het nog steeds topprioriteit om de Syrische regering onder leiding van Assad omver te werpen. Daarvoor worden zogeheten ‘gematigde rebellen’ van wapens voorzien.

isis-wapensDat bevestigde ook vice-president Joe Biden in oktober 2014 in een toespraak voor de universiteit van Harvard. Hij zei dat de VS, samen met de bondgenoten in het Midden-Oosten en met Turkije honderden miljoenen dollars en vele tonnen aan wapens beschikbaar stelden aan iedereen die bereid was te vechten tegen Assad.

Wapens

Biden voegde eraan toe dat ISIS en andere extremistische groepen geen wapens mochten ontvangen, maar dat landen als Saudi-Arabië en Qatar zich daar niet aan hielden. “We konden onze collega’s niet overtuigen om te stoppen met het leveren van wapens.”

Volgens Wikileaks was de Amerikaanse regering volledig op de hoogte van de levering van wapens aan ISIS. In een geheime toespraak uit 2013 zou Clinton gezegd hebben dat pogingen om gematigde rebellen te trainen gefrustreerd werden door Saudi’s en anderen die grote hoeveelheden wapens leverden aan zowel de ‘gematigde rebellen’ als aan de terroristen van ISIS. Dat blijkt ook uit een document dat in 2009 door Clinton ondertekend werd en dat eerder al werd gepubliceerd door Wikileaks.

wikileaks-saudi-terror-financing

Saudi-Arabië geeft al langer steun aan verschillende terreurbewegingen

Uit al deze onthullingen blijkt dat Hillary Clinton al heel lang op de hoogte is van de financiering van terrorisme door haar belangrijkste bondgenoten in het Midden-Oosten. Mede door het aanleveren van wapens aan de rebellen is de situatie in Syrië nog complexer geworden en weet ook het Amerikaanse leger inmiddels niet meer welke doelen wel en niet gebombardeerd mogen worden.

Hillary Clinton kwalificeerde de onthullingen van Wikileaks als “Russische propaganda”, bedoeld om de Republikeinse kandidaat Trump te helpen. Brian Fallon, woordvoerder van de presidentscampagne van Clinton, verdenkt Trump er zelfs van samen te werken met Wikileaks en Rusland.

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Wikileaks: “Saudi-Arabië en Qatar steunen ISIS”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders